Tavasszal átmegy az EP-n a Magyarországot büntető migrációs paktum, a Néppárt már kampányolna vele

2024. február 14. 22:22

Magyarország számára továbbra is elfogadhatatlan hibákkal van teli.

2024. február 14. 22:22
VON DER LEYEN, Ursula
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Felszállt a fehér füst a sejtelmes brüsszeli bizottságból: tavasszal átmegy az Európai Parlamenten a migrációs paktum. Az Elnökök Konferenciája (CoP), amely az Európai Parlament elnökéből, Roberta Metsolából, első helyetteséből, az osztrák néppárti Othmar Karasból, valamint az EP-frakciók vezetőiből álló egyeztető testület, az Euractivnak már február elején kiszivárogtatta: a júniusi választás előtti utolsó ülések egyikén elfogadhatja az Európai Parlament a migrációs paktumot,

melyet a belügyminiszterek tanácsában tavaly magyar-lengyel ellenállással szemben elfogadtak.

A hazánkban is jól ismert, nyelvét Magyarországon gyakran köszörülő LIBE (állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság) bizottságon simán átsuhant a paktum ma délelőtt, márciusban elvégzik az esetleges módosításokat, áprilisban pedig már mehet is a törvénycsomag a plénum elé.

A részletekről korábban már beszámoltunk: bár a migrációs paktum szigorít az EU eddig érvényes bevándorláspolitikáján, Magyarország számára még így is súlyosan aggályos elemek maradtak benne. Ilyen például az, hogy bevándorlásügyben az európai szolidaritásnak három elfogadott formája van: az egyik a migránsok kvóta szerinti befogadása, a második a migránsok befogadása helyetti anyagi hozzájárulás (értsd: többmillió forintos büntetés migránsonként a kvóta be nem tartásáért cserébe), a harmadik pedig a hozzájárulás az EU határvédelmi képességeinek fejlesztéséhez.

Igen ám, de ez utóbbiba pont nem tartozik bele a határvédelem egyik legkézenfekvőbb eszköze, a magyarországon is használt kerítés. Így hazánk egyszerre áldozna a határvédelemre és a be nem fogadott migránsokra is.

Emellett azt sem gátolja meg a paktum, hogy az Európába érkező migránsok már menekültügyi eljárásuk alatt is belépjenek az Európai Unió területére, ahonnan aztán kedvezőtlen döntés esetén is nehéz őket kitoloncolni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Európai Néppárt az Euractiv információi szerint azt kérte, hogy legkésőbb márciusban szavazzanak a paktumról – ők ugyanis azt egyfajta eredménynek fogják fel, a Néppárt svéd, finn, német és osztrák tagpártjai nagyon szeretnének „rendkívül kemény” migrációs fellépésükkel kampányolni, elejét veendő az országaikban megfigyelhető jobboldali előretörésnek.

Van azonban, akiknek ez az Európa körüli lyukacsos védőháló is túlságosan vízhatlan: decemberben ötvenöt „civil szervezet” írt alá közös nyilatkozatot a paktum ellen tiltakozva, mert az szerintük „jelenlegi formájában zöld utat ad a letartóztatásnak, a visszatoloncolásnak és a faji profilozásnak, ezzel gyakorlatilag aláásva a biztonság keresésének emberi alapjogát”. Ezért a zöld és liberális képviselőknek az lehet az érdekük, hogy minél később fogadják el a paktumot, hogy az a kampányt minél kevésbé befolyásolja.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zimmezumm
2024. február 22. 12:46
Elképesztő,hogy ez a rohadék európai hazát elárulú aljas társaság fenyegetőzik, a minket ilető pénzekkel zsarol egyfoytában. Emlékszünk mit mondott martinsulc : Nekünk a migránsok többet érnek mint az arany !!! Nahát akkor minnél többet dugjanak fel maguknak, merkel von der lelyen és az összes gazember akik eladták európát. Azt sem érdemlik meg, hogy a nevüket nagybetűvel írjuk. Költsék gyógyszerre, a megvesztegetés képpen kapott nagy táska pénzeket.
Kristály
2024. február 21. 12:28
A nyugatiak szivesen vennék ha átürithetnék a migriket keleti országokba ezzel kampányolnak. Soros azt szeretné látni hogy ég mindenhol a föld a háborútól minta a pokol, a sátánista.
Bp1964
2024. február 15. 13:04
Nekem nagyon elegem van ennek az aszalt, korrupt jenkikurva pofájából!
Dixtroy
2024. február 15. 09:23
"Néppárt svéd, finn, német és osztrák tagpártjai nagyon szeretnének „rendkívül kemény” migrációs fellépésükkel kampányolni" Ja olyan kemények, mint a faszom ejakuláció után, abban mi a kemény ha hasra fekszenek és széthúzzák a farpofáikat a migriknek? Ez most gyakorlatilag a nyakló nélküli beengedés, mi ebben a kemény? Keményen idiótának kell lenni, hogy ezt valaki elhiggye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!