„Szexbotrányban” bukott meg Novák Katalin a New York Times szerint

2024. február 11. 09:08

New Yorkból nézve kissé homályosnak tűnnek a magyarországi ügyek. Nemzetközi sajtószemle!

2024. február 11. 09:08
null

A nemzetközi sajtó is beszámol Novák Katalin magyar köztársasági elnök szombati lemondásáról és az ahhoz vezető eseményekről.

A New York Times szerzője, Andrew Higgins az erről szóló cikk bevezetőjében úgy fogalmaz: „Novák Katalin, a családi értékek hangos bajnoka, bejelentette lemondását szombaton, a kormánypárt vezető tagjait megbuktató szexbotránysorozat újabb részeként”.

Az NYT szerint Novák Katalin a Fideszen belülre is kiterjedő, széleskörű felháborodás közepette mondott le. Az amerikai liberális lap szerint Novák lemondása nem rengeti meg Orbán Viktor hatalmát, 

de megrendítette a Fidesz keresztény értékvédő és pedofíliaellenes imázsát.

Az amerikai liberális lap szerzője ezután felemlegeti Borkai Zsolt korábbi győri polgármester szexbotrányát, valamint Szájer József esetét a brüsszeli ereszcsatornával.

Az osztrák baloldali Der Standard szerzője, Gregor Mayer arról ír: Novák Katalin nem tudott ellenállni a nyomásnak a botrány után, ugyanakkor a mai napig nincs magyarázat arra, miért írta alá a kegyelmi kérvényt. A Standard szerint nem csak az ellenzék, hanem az Orbán-tábor véleményvezérei is felháborodtak. A baloldali lap úgy fogalmaz: a kegyelemmel „kilyukadt az Orbán-ideológia hazugságépülete”.

A svájci Neue Zürcher Zeitung az ügy kapcsán azt emeli ki: Orbán Viktor Fidesz kormánypártja a hagyományos családok és a gyerekek védelmezőjeként lép fel, és ennek a politikának korábban éppen Novák Katalin volt az arca családügyi miniszterként. Az NZZ szerint 

Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a Fidesz „két sztárt” veszít el,

 hiszen gyakorlatilag ők ketten voltak a kormánypárt női politikusai és egy fiatalabb nemzedék képviselői. „Az, hogy Orbán kész volt feláldozni őket, azt mutatja, mekkora jelentőséget tulajdonított az ügynek” – kommentálja a svájci lap a történteket.

Rod Dreher amerikai konzervatív véleményvezér, a magyar jobboldal barátja a korábbi Twitteren, az X-en a hírt úgy kommentálta: „Hogy a fenébe lehetett őt meggyőzni arról, hogy egy effajta bűnözőnek kegyelmet kell adni?”

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 267 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2istvsn
2024. március 14. 11:05
A helyzet az, hogy a fidesz is a kommunikátorai is, cssk novák nem érdemli meg. Kár, higy idő előtt beszartak a woketól és nem merték megvédeni az elnököt.
Aerion
2024. február 12. 13:33
Ezek a nyújortktájmszos (jerevánirádiós) alakok egy világtérképen meg se tudnák mutatni, hol van Magyarország.
justiceforhungary
2024. február 11. 19:47
A magyar baloldal és a magyar konzervatív jobboldal között pont olyan arányú a különbség mint a széthugyozott Rákosi Mátyás éjjeliedénye és egy Ming dinasztia idejéből származó disztányért között.
ujferi
2024. február 11. 19:23
Ebben a két nőben több tartás és méltóság van, mint a túloldal összes nyomorult, hazug gazemberében összesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!