Súlyos vád: Putyinék szerint az ukránok amerikai vegyi fegyvert vetettek be a harcban

2024. február 19. 21:45

Az orosz hadsereg szerint Kijev még ezzel az eszközzel is lassítaná az orosz előrenyomulást.

2024. február 19. 21:45
Military Escort Protects Workers from Unknown Threats in Warzone

Többször is amerikai vegyi lőszert vetett be az ukrán fél az orosz hadsereg ellen a háború folyamán – jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján. „A különleges hadművelet során több esetet feljegyeztek, amelyek során az ukrán fegyveres erők amerikai vegyi lőszereket használtak” – mondta Kirillov, aki szerint

az Egyesült Államok és Ukrajna többször megsértette a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény előírásait.

Bejelentette, hogy Leonyid Paszecsnyiket, a Luhanszki Népköztársaság közigazgatásának vezetőjét tavaly december 5-én fenolvegyületekkel kísérelték meg megmérgezni.

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Szaldót, a herszoni régió Moszkva által kinevezett vezetőjét 2022 augusztusában mérgezéssel szállították kórházba. Az ő szervezetében a vegyifegyver-tilalmi egyezményben feketelistázott, ricin nevű anyagot mutattak ki. Kirillov szerint más vezető tisztségviselők ellen is megpróbáltak terrorcselekeményt vegyi anyaggal elkövetni. Hírszerzési forrásokra hivatkozva azt hangoztatta, hogy az ukrán fél nyugati segítségével új taktikát dolgoz ki, „különleges vegyi övezetek” létrehozásával. 

A taktika értelmében az orosz előrenyomulás lassítására ciánhidrogént és ammóniát tartalmazó tartályokat terveznek felrobbantani. Közölte, hogy tavaly szeptemberben és októberben ilyen vegyi anyagot szállítottak Kramatorszk és Kupjanszk város területére, hogy a továbbiakban autópályák mentén, a főbb közlekedési csomópontoknál helyezzék el.

A cél szerinte az, hogy az ukrán hadsereg időt nyerjen új védvonalak kiépítésére Zaporizzsja, Harkiv és Szumi megyében. Úgy vélte: a mérgező anyagok nagyarányú bevetésének tervét támasztja alá, hogy

Ukrajna idén nagy mennyiségű ellenmérget, gázálarc és egyéb egyéni védőfelszerelés szállítását kérte az EU-tól.

A lista 283 ezer katonai védőkészleteket és gázálarcot, félmillió pár védőkesztyűt és vegyvédelmi zsákot, 150 ezer ellenméregkészletet és 20 ezer, harcanyagok kimutatásához szükséges gyorstesztet kért. Kirillov szerint tavaly a NATO-országok már szállítottak Ukrajnának több mint 55 ezer egyéni vegyvédelmi védőfelszerelést, 600 ezer ampullányi ellenmérget foszfororganikus anyagok és 750 ezer flakon ellenszert mustárgáz, lewisit és ciánhidrogén-származékok ellen.

Kirillov beszámolója értelmében 2018-ig az Egyesült Államok éves jelentéseiben 460 tonna nem meghatározott mérgező anyagról adott hírt, ami a teljes készleteinek mintegy 2 százalékát jelentette. Azt mondta, hogy az orosz védelmi minisztérium értesülései szerint ezek az amidofluorofoszfátok osztályába tartozó vegyületek voltak, „amelyeket az amerikai közvélemény jobban ismer novicsok néven”.

A tábornok közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium birtokában álló összes olyan dokumentumot, amely alátámasztja a vegyifegyver-tilalmi egyezmény amerikai és ukrán megsértésének tényét, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) rendelkezésére bocsátotta. Emlékeztetett arra, hogy Oroszországot amerikai nyomásra kiszorították a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Végrehajtó Tanácsából.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / mikkelwilliam

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 20. 11:24
Meg is van filmesítve: Babylon Berlin! Egy szerelvény rovarirtó, ide-oda. Meg persze az ARANY! Milyen ízű a novicsokos búzakenyér? Bírják az afrikaiak, ahova megy a búza? Vagy itt van a határunkon?
backsplash
2024. február 20. 04:59
Volt már olyan videó tavaly, amin az látszik, hogy orosz katonák egyszer csak elkezdenek megzavarodni és kapálózni a valami kis folyóban.
Dorset Naga
2024. február 20. 04:12
Szutyok eltakarodhatna a hazudós kurva anyjába.
Szutykok
2024. február 20. 03:03
A legfontosabb kérdések megválaszolatlanok maradtak, hogy ki és miért döntött a kegyelem alapján, mit keres az ügyben ez a sok fideszes politikus, milyen szerepe van benne az Orbán-családnak és személyesen Orbánnak. Megmagyarázhatatlan a Fidesz bénult suttogása. Valamit még nem tudunk. A megválaszolatlan kérdésekre követelni kell a válaszokat. A legújabb információk alapján, amikor Kónya (K.) Endre igazgatóhelyettes egy fideszes pedofil igazgatót védett, a Fideszt védelmezte, nem az igazgatót, amikor a gyerekeket a vallomásuk és a feljelentésük visszavonására kényszerítette. Vásárhelyi János a környék fideszes önkormányzati választási guruja, egyesülete a Fideszt támogatta, Orbán Viktor is kampányolt velük. Ennélfogva Orbánnak személyesen is ismernie kellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!