Sikerült egy szocialista képviselőnek imámot hívnia a belga parlamentbe, aki aztán azonnal zsidók meggyilkolására szólított fel

2024. február 18. 23:03

Óriási a felháborodás Brüsszelben.

2024. február 18. 23:03

Egészen szürreális: egy szocialista belga képviselő, aki egyben helyettes házelnök is, meghívott egy imámot a belga parlamentbe. Az iszlám vallási vezető, Qari Muhammad Ansar Norani a zsidók meggyilkolására és elrablására szólított fel, az erre vonatkozó részt idézte a Koránból. A felolvasott vers kifejezetten ösztönzi a muszlimokat, hogy öljék meg és vigyék fogságba a zsidókat.

A gázai háború kezdete, október 7-e óta a belga diszkriminációellenes ügynökség 91 bejelentett incidenst regisztrált a konfliktussal kapcsolatban, ami közel a kétszerese a 2022-ben regisztrált 57-nek. A 91 incidensből 66 antiszemita jellegű, nyolc pedig iszlám vagy arabellenes – írja a Jerusalem Post.

A Koránban a zsidókra a „Könyv népeként” hivatkoznak. A fordítás így szól: „És azokat, akik támogatták az ellenséges szövetséget a Könyv népéből, kihozta saját erődítményeikből és borzalmat vetett a szívükbe. Ti „hívők” egyeseket megöltetek, másokat fogságba ejtettetek.”

Az eseményt nem a parlament szervezte, hanem a Brüsszel Barátai Egyesület kezdeményezésére Hasan Koyuncu szocialista képviselő, a brüsszeli frankofón parlament alelnöke. Az előadást széleskörű megbotránkozás fogadta.

Az esemény szervezőjével szemben kritikus Theo Francken képviselő a következőt írta az X-en (korábban Twitter):

Ez az ember meghívta azt az imámot. Ő a parlament alelnöke. Ennek tudatában maradhat?

A korábban Teheránban fogva tartott Darya Safai képviselőnő úgy fogalmazott:

„Ezekkel az énekekkel ébredtünk a börtönben, amit itt a brüsszeli parlamentben hallok. Sikerült élve megszöknöm abból a börtönből, így még jobban megdöbbent, hogy 24 évvel később Belgiumban, a nyugati demokrácia szívében ugyanezt hallom...”

Izrael belgiumi nagykövete, Idit Rosenzweig „teljesen elborzadt” az eset miatt.

„Bármi mást is választhatott volna, ami nem ennyire ijesztő szimbolikus üzenet. A brüsszeli parlamentben, egy olyan városban, ahol 18 ezer zsidó él, akik már most is fokozott antiszemitizmust és félelmet élnek meg” – mondta el Rosenzweig.


A parlament elnöke, Rachid Madrane az incidensre reagálva kijelentette:

A Parlament nem másnak a temploma, mint a demokráciának. Emlékeztetem erre a látogatás szervezőjét és a képviselőcsoportok vezetőit, és kifejezetten javasolni fogom az integrációt”

– erősítette meg Madrane.

A Zsidó Világkongresszus szerint Belgium 29 ezer fős zsidó lakosságának döntő többsége Brüsszelben és Antwerpenben él.

Fotó: X-videó/képkivágás

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. március 05. 09:18
Nahat.. hol vannak a palesztin “faszszopók”?!
vasi60
2024. február 19. 11:11
Rachid és Hasan a két belga
levi87
2024. február 19. 09:27
Hazug cikk. Az a Korán vers azokra a zsidókra vonatkozik akik megszegték a muszlimokkal kötött egyezséget nem pedig általában a zsidókra.
Beszélgető
2024. február 19. 08:18
A szétgombázott agyú belga polgárnak fel sem tűnik már, ha a torkát nyiszálja egy muszlim bevándorló egy rozsdás jatagánnal. A balfasz jóemberkedés közepette nem is zavartatja magát a politikai csőcselékük, hogy elárul mindent, ami európai érték volt valaha. Kár értük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!