Orbán Viktor: Az oroszok újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát

2024. február 11. 12:46

A miniszterelnök szerint nem a tűzszünet a legrosszabb dolog, ami az ukránokkal történhet.

2024. február 11. 12:46

Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral vitázott Orbán Viktor a European Voices című vitalap számára. A beszélgetést a Die Presse szemlézte. 

A két politikus többek között beszélgetett Ukrajna helyzetéről az Európai Unióról, valamint a soron következő magyar uniós elnökségről is. 

Ukrajnával kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette, hogy „Akár tetszik, akár nem, akár tetszik az ukránoknak, akár nem, Ukrajna ott van a térképen, ahol van”. Hozzátette, „az oroszok újra és újra és újra és újra el fogják pusztítani Ukrajnát.

Oroszország soha nem fog elfogadni egy olyan EU- és NATO-tagot, mint Ukrajna a küszöbén. Soha” 

Schüssel felvetette, hogy egy tűzszüneti megállapodás a vereséggel lenne egyenértű Ukrajna számára. Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ez attól függ, miképpen látjuk a jövőt, hiszen Ukrajna még több területet veszíthet, és végül a háborút is elveszítheti, ha nem születik megállapodás.

Hozzátette, Ukrajnát Oroszország sosem fogja elismerni tárgyaló partnernek, csak az Egyesült Államokat, valamint „hagy ügyesek vagyunk”, akkor még az Európai Uniót. 

Schlüssel erre úgy reagált, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, Orbán Viktor szerint ez azonba nem bizalom, hanem erő kérdése, és jelenleg az EU nem elég erős ahhoz, hogy Oroszország komolyan vehesse. 

„A világgazdaságban korszakos változást élünk át, amely 500 évenként egyszer fordulhat elő.

A Nyugat domináns pozíciójának vége”

– tette hozzá. 

A kormányfő szerint az állítás sem igaz, hogy Ukrajna „Európát védené”, mivel nem áll fenn annak a veszélye, hogy Oroszország megtámadná a NATO-t, amelynek Magyarország is a része.

„Sajnos, az ukrajnai háború nem fog véget érni ebben az évben. Mindent megteszünk azért,

hogy legalább tűzszünetet kössünk, és olyan helyzetet teremtsünk, amelyben tárgyalni tudunk” – tette hozzá.

Az Európai Parlamenttel kapcsolatban a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy „meg kellene fontolni”, hogy a tagállamok visszatérjenek ahhoz a korábbi rendszerhez, amelyben nem közvetlenül választották az EP-képviselőket, hanem a nemzeti parlamentek delegálták őket.

Orbán Viktor azt is elmondta, hogy a magyar EU-elnökségnek két prioritása lesz, az EU versenyképességének a javítása, valamint a „régi bővítés” befejezése. 

A magyar miniszterelnök szerint „a nem integráljuk Szerbiát a lehető leggyorsabban, akkor elveszítjük. Szerbiának ugyanis más lehetőségei is vannak,

nemrég kötött szabadkereskedelmi megállapodást Kínával”. 

Orbán szerint annak, hogy megkezdjék a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, csak politikai értelme van, mivel Ukrajna sosem lesz tagja az EU-nak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Összesen 503 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-41
2024. február 17. 19:47
🍓 ️ F­­o­­­r­­r­­­ó­ l­­­á­n­yok sz­ex­­et ak­ar­n­­ak, ba­­­sz­d m­eg ők­­et itt 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­𝗡
B_kanya
2024. február 12. 11:03
"concrete 2024. február 12. 00:17 • Szerkesztve Ami a baj: lehet, már önmaga is hisz a látnokságában." De LEHET, hogy megint balf444$$zok akarják megmondani, ki mit gondol.
Gabriela
2024. február 12. 09:59 Szerkesztve
Kedves Mandi! Szerintem a legjobb kommentfallal rendelkeztél. Nem értem, miért valtozott. Megvan a valaszolas lehetösége, ami jo. Viszont, ha meg akarja nézni az ember, ki és mit valaszolt neki, azt nagyon faradsagosan tudja csak megtenni. Azonkivül allandoan ujra be kell jelentkezni. Könyörgöm, miért kellett valamit igy elrontani, ami olyan nagyszerüen müködött?
alenka
2024. február 12. 02:19
Az ukránok magukat pusztítják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik