New York Times: Így segíti titokban a CIA az ukránok Putyin elleni küzdelmét

2024. február 29. 07:26

Az Egyesült Államok több mint egy évtizede titkos hírszerzési partnere Ukrajnának.

2024. február 29. 07:26
null

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az amerikai CIA segítségével. Az orosz határ közelében lévő létesítményeket már a háború kezdete előtt elkezdték építeni – írja a New York Times.

Az Egyesült Államok több mint egy évtizede Ukrajna titkos hírszerzési partnere, a kapcsolat mostanra mindkét ország számára kritikus fontosságú az Oroszország elleni küzdelemben.

A föld alatti bunkerekben az ukrán katonák orosz műholdakat követnek, valamint lehallgatják az orosz parancsnokok beszélgetéseit. A New York Times tényfeltáró riportja szerint a bunkerek nyolc éven át épültek.

Eddig nemcsak a létezésük volt titkos, hanem az is, hogy szinte teljesen az amerikai CIA pénzéből épültek és „110 százalékban” az ügynökség szerelte fel őket.

Ez az együttműködés teszi lehetővé az ukránok önvédelmét, az amerikai ügynökségek ugyanis adatokat szolgáltatnak az ukránok célzott rakétacsapásaihoz, nyomon követik az orosz csapatmozgásokat és segítenek a kémhálózatok fenntartásában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban is, a háború első fejezete óta hangoztatta, hogy a CIA-nek köze van az országban eseményekhez, de legutóbb, a Tucker Carlsonnak adott interjúban is emlegette a CIA-t.

Ezt is ajánljuk a témában

A New York Times azt állítja, hogy a leleplezés alapjául a jelenlegi és volt ukrán, amerikai és európai illetékesekkel készített több mint 200 interjú szolgált, ám azt is megjegyzik, a CIA-támogatást befolyásolhatja, ha a Kongresszus leállítja Ukrajna segélyezését.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich99
2024. március 05. 09:38
Így már értjük, hogy a demokráCIA az USA fő fegyvere...
2024. március 05. 09:31 Szerkesztve
Most hogy rosszul állnak, az amerikaiak mindent bevetnek – még az igazságot is...
Mich99
2024. március 05. 09:29
Eddig ezt hevesen tagadták, ez csak orosz propaganda volt...
Ehetős Odó
2024. február 29. 15:30
Alávaló orosz propaganda. A jóságos cia sose tenne ilyet! De még Nudelmann Viki se!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!