Nem áll le a román miniszterelnök: „Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája”

2024. február 24. 19:51

Marcel Ciolacu most arról beszélt, ha valami igazságtalanság érte a székelyeket, akkor az a magyaroktól származott.

2024. február 24. 19:51
CIOLACU, Marcel

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája – jelentette ki kétnapos székelyföldi látogatása végén, szombaton Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén. A román kormányfő korábban azt is mondta: „Nem fog itt létezni semmilyen Székelyföld. Ilyesmi sosem lesz Romániában!” Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Ezt is ajánljuk a témában

Az Agerpres hírügynökség által idézett politikus magyarázatképpen azt mondta: amikor a székelyeknek autonómiájuk volt, azt nem a románoktól „kapták”, mi több, nem is a románok „vették el tőlük”.

Hozzátette: nem érti „hol hibáznak, miért harcolnak egymással”, amikor a történelem folyamán a románok és székelyek sosem harcoltak egymás ellen.

Ha valami igazságtalanság érte őket (székelyeket), akkor az a szászoktól és magyaroktól származott,

Vitéz Mihály lobogója alatt együtt harcoltunk. Inkább a történelmet kellene a gyerekeinknek megtanítanunk, mielőtt kővel dobálnánk egymást” – fejtette ki a PSD elnöke.

Marcel Ciolacu szavai kapcsán megkerestük Pászkán Zsoltot, a Magyar Külügyi Intézet szakértőjét, aki elmondta: a kormányfő „megint bizonyíthatta az erdélyi románság hungarofób részének, hogy ő védelmezője lesz a földnek, a »román Erdélynek«”.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. február 25. 10:28
Beletörölte a lábát Kakaduba és Orbánba. Tudja, hogy a magyar kormánnyal szemben bármit megtehet.
polárüveg
2024. február 25. 09:39
Egy sikeresen alkalmazott migrációs fegyver Erdély története. A migrációs fegyver fő menetrendje: beszivárgás menekültként, éhezőként, pásztorként, - elkülönülés az őslakosságtól, - egyenjogúság kiharcolása - az őslakosság kultúrájának, vallásának negligálása, - az őslakosság jogrendjének negligálása, - majd hatalom vagy terület megszerzése puccsal vagy államváltással. Azután meg megnézhetik az őslakosok, milyen jogaik maradnak, milyen anyagi helyzetbe, egyáltalán milyen helyzetbe kerülnek. Mint a román miniszterelnök példája mutatja, sajnos. Ahogy elvásott a verescsillag, úgy más elnyomó hatalom is bukásra van ítélve, kedves román testvérek!
Antifleto
2024. február 25. 08:00
Már a megfogalmazásban is hazudik a román cigány. Nem léteznek magyar etnikumú románok, max román állampolgárságú magyarok léteznek.
Phm045
2024. február 25. 07:29
Válság lehet a szőröstalpu kormányban, mert ismét előhúzták a magyarkártyát...........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!