Mindenki sztrájkol: mutatjuk, kik, mikor és milyen hosszan bénítják meg Európát

2024. február 05. 21:41

Földön, sínen, levegőben.

2024. február 05. 21:41
Verdi calls for public transport warning strikes on Friday - Berlin

Az Euronews csokorba szedte, hogy – Nyugat-Európa gazdái és a német mozdonyvezetők mellett – ki mindenki sztrájkol még a következő hónapokban úgy, hogy az a lakosság széles tömegeit érinti. Az eredmény: igen sokan.

Nem pöfög a brit vasút

Nagy-Britanniában az egyik nagy vasúti szakszervezet, az Aslef január utolsó és február első napjaira egynapos gördülő sztrájkokat hirdetett meg, ami a privatizált brit vasúti hálózat legkülönbözőbb pontjait érinti: aki mostanában az Avanti West Coasttal, a CrossCountryval, az East Midlands Railway-jel, a West Midlands Trainsszel, a GTR-rel, az LNER-rel, a Southeasternnel, az SWR-rel vagy a TransPennine-nal szeretne utazni, az kétszer is gondolja meg. A mozdonyvezetők azt kifogásolják, hogy a fizetésük öt éve nem emelkedett.

Emellett a londoni HÉV, a London Overground is sztrájkol február 19-20., majd március 4-5. között az RMT szakszervezet szervezésében.

Leszáll a felhőkből Németország

Németországban, ahol a mozdonyvezetők szakszervezete idén már így is komoly kalamajkát okozott, a sztrájkolók immár a légi közlekedést is leállásra kényszerítik: február 7-ére, szerdára a Verdi szakszervezet meghirdette a Lufthansa földi kiszolgálóinak munkabeszüntetését.

Ebből minden bizonnyal jelentős járatkiesések és késések következnek mindazok számára, akik a napokban megfordulnak Frankfurt, München, Hamburg, Berlin és Düsseldorf repülőterein.

 Előreláthatólag szerda hajnali 4 órától 27 órán át tart majd a sztrájk.

Franciaország? Sehonnan sehova

A legkeményebb sztrájkok ugyanakkor Franciaországban várhatók:

ott a Párizs környéki központi régió, Île-de-France busz- és metróvezetői sokalltak be.

Szakszervezetük, a CGT-RATP héthónapos sztrájkidőszakot hirdetett meg: február 5-től szeptember 9-ig bármikor sztrájkolhatnak. Ez már csak azért is fájdalmas, mert ha a bérmegállapodás nem jön össze időben, a kiesések a július végétől augusztus közepéig tartó párizsi olimpiát is érinthetik.

SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2024. február 06. 08:19
Nálunk bezzeg? Mondjuk egyrészt elhallgatják, bagatellizálják a sztrájkokat orbit csicskamédiái, másrészt meg a magyar birka, gerinctelen szolgalelkű semminép. Bármit megtehetnek vele, tűri. A génjeiben van a szolgaság.
billysparks
2024. február 06. 07:38
orosz propaganda! Senki nem sztrájkol sehol, csek Nerisztánban vannak százezrek az utcán a diktatúra ellen tüntetve! Európa nem süllyed...vagyis nagyon boldog és jól érzi magát.
Ízisz
2024. február 06. 06:26
Z. A pontosság kedvéért, a gazdák a mezőgazdaságot sújtó Uniós rendeletei miatt!!! 💯👎💤 "Traktorok állják el az utakat a fél kontinensen A legdrámaibb tiltakozások Franciaországban voltak, de hasonló tüntetések zajlottak Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Romániában, Lengyelországban, Görögországban, Portugáliában, Belgiumban és Hollandiában is."
csortu
2024. február 06. 06:00
Finnország kimaradt a listából. Itt most mennek az elnökválasztások, és a szakszervezetek nagyon nem szeretnék, ha a jobboldali kormány mellé most a köztársasági elnök is a jobb oldalról jöjjön, pedig erősen ő vezet a népszerűségi listákon, és meg is nyerte az első fordulót. Most ezért folyamatosak a sztrájkok, a múlt héten három napon át állt az ország, és megint akciók készülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!