Mindeközben Romániában: a lőtéri kutya sem tudja a himnusz szövegét, ezért szórólapon osztogatják majd

2024. február 08. 06:27

Romániában minden olyan rendezvényen, ahol eléneklik a himnuszt, az ünnepségek szervezőinek kell majd gondoskodniuk arról, hogy a résztvevők helyesen énekeljék annak szövegét.

2024. február 08. 06:27
null

Romániában 1989 decemberében vált a kommunista önkényuralmat elsöprő forradalom, majd az ország himnuszává Andei Muresan erdélyi forradalmár költő 1848-ban írt „Desteapta-te romane!” (Ébredj, román!) kezdetű, Anton Pann zeneszerző által megzenésített verse. A román nemzeti jelképek használatát szabályozó, 1994-ben elfogadott törvény melléklete szerint a 11 versszakból álló himnusznak a rövidített (az első három és az utolsó szakaszra korlátozott) változata is használható a hivatalos ünnepeken, nemzetközi diplomáciai eseményeken, a román válogatott részvételével zajló nemzetközi sportrendezvényeken, katonai szertartásokon, parlamenti ülésszakok elején, illetve az iskolákban.

A mostani törvénymódosítást kezdeményező szociáldemokrata politikusok szerint azonban sokszor a himnusz rövidített változatának eléneklése is gondot okoz, a résztvevők „olykor egyáltalán nem vagy csak hozzávetőlegesen” tudják a himnusz szövegét. 

Az indoklás szerint a jogszabály azt célozza, hogy minél többen tanulják meg a himnuszt, „érvényt szerezve ezáltal annak az alkotmányos rendelkezésnek, amely nemzeti jelképpé nyilvánítja az ország himnuszát”. Megoldásképpen a törvénymódosítás előírja, hogy

a rendezvényszervezők a belépőjegyekhez, illetve meghívókhoz csatolt nyomtatott szórólapokon vagy kivetítőkön tegyék hozzáférhetővé a himnusz rövidített (négy versszakos) változatának szövegét.

Ennek elmulasztása kihágásnak minősül, amiért 2500-5000 lejes (195 ezer és 390 ezer forint közötti) bírság szabható ki. A román parlament rövid időn belül immár másodszor módosította a nemzeti jelképekről szóló törvényt. Klaus Iohannis államfő egy hónapja hirdette ki azt a jogszabályt, amely szerint az állampolgárok kötelesek tiszteletet tanúsítani Románia nemzeti zászlaja és himnusza iránt, és semmilyen módon nem sérthetik meg ezeket. A törvény megszegését 10 000 és 20 000 lej közötti bírsággal büntetheti a rendőrség vagy a csendőrség.

(MTI)

Nyitókép: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix / AFP

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bevallalo
2024. február 13. 21:39
Romániának ez a 6. himnusza. Gyakrabban váltogatják, mint a szövetségeseiket!
numero1-2
2024. február 08. 13:38
SZEGYEN EGY ORSZÁGRA NÉZVE. NEMZETI ÖNTUDATOT NEM LEHET ERÖSZAKKAL KIKÉNYSZERITENI. ROMANI UKRAJNA EZT TESZI. ÉS LASD CSAK AZ ELLENKEZŐJÉT VÁLTJA KI.
lájkbajnok
2024. február 08. 12:01
A magyarok sem tudják a magyar himnuszét. Azt hiszik, így kezdődik: „Annyi mindent kéne még elmondanom…”
Obsitos Technikus
2024. február 08. 10:59
Lopott ország tolvajai. Ilyenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!