Lengyelországban is elfogyott a türelem: blokád alá veszik a gazdák az ukrán határátkelőket

2024. február 02. 18:19

A Szolidaritás közölte, hogy országszerte útlezárásokat is tervez tartani.

2024. február 02. 18:19

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal torlaszolták el a két ország közötti határt. Eközben nem tétlenkednek a lengyel gazdák sem.

A Szolidaritás szakszervezet lengyel mezőgazdasági termelői általános sztrájkot terveznek jövő pénteken kezdődően,

a Lengyelország és Ukrajna közötti határátkelők blokádjával

írt a Reuters. „A türelmünk elfogyott. Brüsszel álláspontja elfogadhatatlan a közösségünk számára” – áll a szakszervezet csütörtökön kelt közleményében. Azt is hozzátették, hogy a lengyel hatóságok passzivitása az ukrán gabona behozatalával kapcsolatban nem hagy más lehetőséget számukra, mint a demonstrációt.

A Szolidaritás közölte, hogy az Ukrajnával közös határátkelőhelyek blokádja mellett február 9. és március 10. között országszerte útlezárásokat tervez tartani.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2024. március 24. 12:48
Hajrá!
Valodi
2024. február 03. 15:26
"A lengyel mezőgazdaság rengeteg kicsi (2,5 millió) gazdaságból áll, az átlag birtokméret nyolc hektár. Többnyire gyenge minőségű földeken folyik a munka és egyre többen inkább mellékállásban gazdálkodnak." "...Velünk szemben a lengyel mezőgazdaság a sovány uniós támogatási csomag és termelési kvóták mellett is kiválóan teljesít. A mezőgazdasági termelés ott egy évtized alatt közel 12%-kal nőtt... Élelmiszer-kivitelük bővülése szintén elismerésre méltó: a csatlakozás óta értékben megnégyszereződőtt... A lengyel nyomulást a magyar vásárlók is naponta tapasztalhatják, különösen amikor „árelőnyös” termékekre vadásznak az élelmiszerboltokban." Hogy is van ez? 100%-ban helyi parasztcsaládok tulajdonában lévő, gyenge minőségű, apró parcellákon, félállásban, a saját országuk önellátásán túl verik meg a korrupción szerveződött nagybirtokos magyar mezőgazdaságot? Mennyiségben, minőségben, élelmiszerbiztonságban, exportban, lakosság megtartó erőben – azaz mindenben?
evpus
2024. február 03. 06:41
Helyes
krisztoforo48-2
2024. február 03. 05:43
Hát,elkezdődött.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!