Lengyelország gesztust tett Ukrajnának a gabonavita kapcsán, Kijev mégis fenyegetőzésbe kezdett

2024. február 24. 21:26

Egyre inkább elmérgesedik a helyzet Kijev és Varsó között.

2024. február 24. 21:26

Ukrajna „megtorló intézkedéseket” hozhat, ha Lengyelország március 28-ig nem oldja fel a tiltakozó gazdák határblokádját – jelentette ki Denisz Smihál ukrán miniszterelnök. A Notes from Poland portál beszámolója szerint Smihál azt írta a Telegram csatornáján, „az elmúlt hat hónapban Lengyelország állandó blokádja alatt élünk az ukrán határon. Egy olyan blokád, amely sújtja a gazdaságunkat és a képességünket, hogy jobban meg tudjuk védeni magunkat” – közölte Smihál a Telegramon, utalva a gazdák által jelenleg is tartó blokádra, valamint a teherautósok által tavaly indított korábbi blokádra.

„A határ lezárásának kérdését még március 28-a előtt meg kell oldani – az időpont, amikor Ukrajna és Lengyelország kormányának közös ülést kell tartania” – írta Smihál a Telegramon.

Ha ez nem történik meg, Ukrajna fenntartja magának a jogot, hogy kölcsönös intézkedéseket vezessen be a belépési pontok tekintetében”

 – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

Smihál hozzátette, hogy a lengyel tisztviselők figyelmen kívül hagyták a nyugat-ukrajnai Lvov városába szóló találkozóra szóló meghívást. „Az ukrán elnök ezt a helyszínt javasolta, hogy tárgyaljunk és kompromisszumot kössünk – itt, a határon, egyenlő partnerként és szövetségesként” – írta a miniszterelnök pénteken a közösségi médiában. „De sajnos ma nem került sor ilyen találkozóra a lengyel tisztviselőkkel” – közölte.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke, Jan Grabiec az AFP-nek elmondta, hogy nem küldtek delegációt Lvovba, mert a találkozónak „jelenleg nincs értelme”. Hozzátette, hogy a felek messze vannak attól, hogy megállapodásra jussanak.

Sajnos egyelőre nincs olyan ukrán ajánlat, amely reményt adna a kereskedelmi kapcsolatokban kialakult patthelyzet megszüntetésére”

– magyarázta Grabiec.

Tusk csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy Lengyelország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország elleni harcban. „Ugyanakkor meg kell védenünk a lengyel gazdákat és a lengyel piacot is a határok mezőgazdasági termékek előtti megnyitásából eredő negatív következményektől” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU / Anadolu via AFP

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. február 25. 23:00
Két hülye, egy pár!
evpus
2024. február 25. 12:44
Mert a lengyelek a hülyék.
453682
2024. február 25. 10:13
Mi lesz ha az ukik teljes jogú tagok lesznek ha már most ilyenek?
Stingary76
2024. február 25. 09:14
Aztán mi lesz, nem engedik be Lengyelország felől a kamionokat? Nemhiába na, az ukrán évtizedek óta egy dologban sikeres, abban, hogy jól kibasszon saját magával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!