Lelakták, most belakják

2024. február 14. 22:08

Az Erdélyi Fejedelemséget magyarul is bemutató kiállítótér nyílt Gyulafehérvárott, ami sok egyéb szempontból is egyedülálló Romániában. A műveletet levezénylő Guttmann Szabolcs mintaprojektről beszélt lapunknak.

2024. február 14. 22:08
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Másfél száz évig jórészt Gyulafehérvárról irányították az Erdélyi Fejedelemséget, a magyarság többé-kevésbé független túlélő államaként az osztrák és az oszmán birodalom üllője és kalapácsa között – aztán a huszadik századi történések viharában elsikkadt ez a tény. Az elcsatolásakor még félig magyar, ma már szinte színromán város vezetése mégis úgy döntött, hogy európai uniós források segítségével restaurálja az egykori fejedelmi palotát, a nagy épületegyüttes egy részét. Érdemes hangsúlyozni: román vezetés hozott létre egy múzeumot saját városa és Erdély magyar múltjáról.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!