Komoly döntés előtt áll a román kormány

2024. február 21. 11:55

Szerda este nyilvánosság elé fog állni Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális házelnök.

2024. február 21. 11:55
The President of the Council of Ministers, Giorgia Meloni, is meeting with the Prime Minister of Romania, Marcel Ciolacu, during the Intergovernmental Summit Italy

Romániában az idén esedékes választások összevonásáról készül dönteni a két kormánypárt, miután egy közvélemény-kutatás is visszaigazolta, hogy a románok többsége is támogatja a választási menetrend egyszerűsítését – jelentette be szerdán Mihai Tudose, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Rares Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa a koalíciós pártok egyeztetését követően.

A szociáldemokrata EP-képviselő szerint a – választások összevonásának módjáról régóta egyeztető, de annak módjáról mindeddig megegyezni képtelen – kormánypártok egy szociológiai felmérést rendeltek meg, hogy megtudják, mit szeretnének a választópolgárok ebben a kérdésben.

Bár konkrétabb adatokra nem tért ki, Tudose szerint a románok 60 százaléka „helyeselné az összevonást”.

A kormány székházában reggel tartott koalíciós egyeztetésen a két párt tárgyalóküldöttsége megállapodásra jutott egy voksolási menetrendről. Erről a javaslatról és a két párt esetleges további együttműködésének módjáról a két párt vezető testületeinek külön-külön kell döntenie szerda délután, a küszöbönálló megállapodásról szóló bejelentéssel pedig a két pártelnök,

Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfő és Nicolae Ciuca liberális házelnök este fog a nyilvánosság elé állni

– ígérte a PSD politikusa.

Rares Bogdan liberális EP-képviselő, a PNL első alelnöke megerősítette, hogy a két román kormánypárt nemcsak a választások összevonását tervezi, hanem a közös kormányzás folytatására készül, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi nemzetközi helyzetben az ország stabilitása a legfontosabb.

Kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök is jelezte, hogy a koalíciós egyeztetések tétje nem a tisztségek elosztása, hanem „a stabilitás biztosítása és a szélsőséges erők visszaszorítása”, erre pedig szerinte „egy lehetséges megoldás” lehet a PNL és PSD programjának összehangolása, a két párt politikai vagy választási szövetségre lépése.

Romániában idén európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és elnökválasztást is rendezni kell.

A kormánypártok tervei szerint az ősszel esedékes önkormányzati voksolást június 9-én, az EP-választással egy időben tartanák, de arról is folytak egyeztetések, hogy az elnökválasztás első vagy második fordulóját a parlamenti voksolással vonják össze. Mindkét összevonástól a választási részvétel növekedését remélik, ami a nagy pártoknak kedvezne.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DOMENICO CIPPITELLI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
andris-923
2024. február 21. 16:49 Szerkesztve
Ha Erdélyt leválasszátok onnantól kezdve azt a kis föld darabot úgy osztjátok ahogy akarjátok
nempolitizalok-0
2024. február 21. 12:06
A románok ott csak dísznek vannak, minden a helyi CIA központban dől el.
Upuaut
2024. február 21. 12:04
A címet olvasva azt hittem, visszaadják Erdélyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!