Kiskapukon keresztül áramlik az orosz olaj Nagy-Britanniába

2024. február 05. 13:24

Mintha nem is léteznének a szankciók.

2024. február 05. 13:24

Egy kutatás szerint az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók ellenére még mindig több millió hordó orosz olajból készült üzemanyagot importálnak az Egyesült Királyságba.

A „kiskaput” azt jelenti, hogy az orosz nyersolajat például Indiában finomítják, a termékeket pedig az Egyesült Királyságba adják el – ismertette a BBC.

A lap megjegyezte, hogy ez nem illegális, és nem sérti az Egyesült Királyság orosz olajra vonatkozó tilalmát, de 

a kritikusok szerint aláássa az Oroszország háborús pénzeszközeinek korlátozását célzó szankciókat.

Az Egyesült Királyság kormánya tagadta, hogy 2022 óta bármilyen orosz kőolajimport történt volna.

„Az Egyesült Királyság  továbbra is bűnrészes az orosz olaj értékesítésében”

„Az a probléma ezzel a kiskapuval, hogy növeli az orosz nyersolaj iránti keresletet, és lehetővé teszi a nagyobb volumenű eladásokat, valamint az árakat is felfelé nyomja, ami növeli a Kreml hadi kasszájába küldött pénzeszközöket” – mondta Isaac Levi, a CREA Európa–Oroszország-politikai és energetikai elemzésének vezetője.

A BBC a Global Witness friss kutatását is idézte, amely úgy becsülte, hogy

2023 folyamán mintegy 5,2 millió hordónyi finomított kőolajterméket importáltak az Egyesült Királyságba, 

amelyet orosz nyersolajból állítottak elő.

Az importált üzemanyag nagy része (4,6 millió hordó) repülőgép-üzemanyag volt, 

amelyet a csoport kutatói szerint minden 20. brit repülőjárat útja során használtak fel.

„Miközben az Egyesült Királyság kormánya elítéli az ukrajnai háborút, továbbra is bűnrészes az orosz olaj értékesítésében, mivel nyitva tartja ezt a kiskaput” – fogalmazott Lela Stanley, a Global Witness ukrajnai csoportjának kampányvezetője.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. február 05. 21:53
Kiskapun jobb, mint csövön? Persze ezt az angoloktól kérdezni...
falcatus-2
2024. február 05. 18:46
lauderstenonis-2 : "Az a cél, hogy ne keressenek sokat az exportjukon...." Változnak az idők. Már kezdtem elhinni, hogy az a cél fulladjanak meg az olajukban.
Kovács Ubul
2024. február 05. 18:13
"A legnagyobb indiai olajfinomító, az IOC és a Rosznyeft orosz olajipari nagyvállalat közötti, a fizetőeszközöket érintő vita tovább bonyolította a helyzetet. Az indiaiak ugyanis nem hajlandók rubelben fizetni a szállítmányokért, de Moszkva a rúpiát nem fogadja el. Ehelyett eddig emírségekbeli dirhamban rendezték az ügyleteket, amely konvertibilis a dollárral, azonban az Egyesült Államok szankciói miatt India nem tud az oroszoknak utalni."
lajajakab11
2024. február 05. 16:59
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!