Itt van Ukrajna új háborús stratégiája: túlélni az idei évet, 2025-ben pedig győzelem

2024. február 23. 13:25

A Politico megfejtette, mi lesz 2024-ben Ukrajna legfőbb háborús célja.

2024. február 23. 13:25
null

Kitartani – ezzel foglalja össze a Politico azt, mire készül leginkább Ukrajna 2024-ben, az épp most harmadik évébe lépő háborús konfliktusban Oroszországgal.

A két éve kitört háború első napjaiban a kétségbeesés, majd az ukrán ellenállás sikerei nyomán a reménykedés lett úrrá, 

de a frontvonalak mai valósága a stagnálás évét vetítik előre.

Az ukrán katonák kimerülőben vannak, és fogytán van a lőszer is. Az amerikai F-16-osokra és az ATACMS rakétarendszerekre pedig továbbra is várniuk kell az ukránoknak. Marc Thys belga védelmi szakértő szerint ez az év az újraépítkezésről és az előkészítésről fog szólni, mint 1916, valamint 1941-42 a két világháborúban.

A Politico által megkérdezett szakértők szerint három tényező fogja eldönteni a következő időszakot. Az első annak menedzselése, hogy tavasszal Ukrajnának nem lesz elég katonája és felszerelése sem egy nagy ellentámadáshoz. A második az, hogy Oroszország a szövetségesei segítségével fölénybe került és támadja az ukrán pozíciókat. Harmadik pedig az, hogy 

nyugati légvédelmi és tüzérségi rendszerek nélkül Kijevnek küzdelmes lesz a védekezés fenntartása is.

Amerikai források szerint a háború két éve alatt 315 ezer orosz katona halt meg – ezt persze orosz források nem fogják megerősíteni. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly arról beszélt, 617 ezer orosz katona van Ukrajnában, és továbbiak fognak érkezni.

Az ukrán hadsereg 800 ezer főt tesz ki, mintegy további egymillió tartalékossal. Lejjebb vitték volna a sorozási korhatárt 27-ről 25 évre, amivel további 400 ezer férfit vihettek volna el katonának, de ez éles ellenállásba ütközött. Az ukrán hadvezetésnek mindenesetre több katonára lenne szüksége, hogy rotálhassák katonáikat a fronton.

A Politico szerint eközben Ukrajnában ugyan még mindig 85 százaléknyian hisznek az ukrán győzelemben, de jóval kevesebben tudják megmondani, mikor és hogyan jönne el a győzelem.

A pesszimizmus a nyugati szövetségesek között is terjed, 

ezért le is lassult Ukrajna segítési folyamata. A Politico emlékeztet, hogy a minapi müncheni biztonságpolitikai konferencián is pesszimista volt a közhangulat, szemben az egy évvel korábbi lelkes optimizmussal.

A Politico a cikkét mégis optimista felütéssel zárja. Ben Hodges tábornok, az amerikai hadsereg korábbi európai főparancsnoka arról beszél: a tény, hogy Ukrajna továbbra is ellenáll és tartja a védekezést, már okot ad a pozitív hozzáállásra, és szerinte „túl sok a defetizmus”.

 

Fotó: Andre Alves / ANADOLU / Anadolu via AFP


 

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laurahann
2024. február 23. 21:02
Azé ehhez IQ kell. És vastag bőr. Ki fogja finanszírozni azt az egy év pihenőt? Hmm? És szerintük mi a kva annyukat csinálnak a ruszkik a pihenő alatt?! Még még Odaszúrja a végére, aztán nyerni.... Mit bazmeg? A tombolán egy tyúkot? Ahh, nincsenek szavak.
nyugalom
2024. február 23. 20:54
A mi penzünkön?
2024. február 23. 19:03 Szerkesztve
Úgy néz ki újabb orosz AWACS-ot lőttek le az ukránok. Az összes orosz patkány megdöglött. Nem tudnak több ukránt ölni.
2024. február 23. 16:56 Szerkesztve
Szégyen, hogy az oroszok több támogatást kapnak irántól és észak koreától mint a fejlett nyugattól. A kínaiakat nem is mondom, azok meg is kérik az árát, számító dögök, az oroszok megérdemlik őket. A csuti cigányról se beszélek, az egy áruló patkány. Trumppal együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!