Íme a „mészáros” – az ukrán hadsereg új főparancsnoka, aki „mindenkit meg fog ölni”

2024. február 10. 09:15

„Meg vagyunk b*szva” – reagált a félelmetes hírű Olekszej Szirszkij kinevezésének hírére egy katona.

2024. február 10. 09:15
null

Olekszej Szirszkij lett az ukrán hadsereg új főparancsnoka, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lecserélte a két évnyi háborúzást végigszolgáló Valerij Zaluzsnijt.

Zelenszkij és Zaluzsnij között folyamatos és egyre erősödő konfliktus volt, ahogy a fegyveres konfliktus egyre inkább állóháborúvá alakult az ukránok és az oroszok között.

A Politico portrét közölt Szirszkijről, ami nincs is túl előnyösre hangolva.

A brüsszeli lap szerint Szirszkijnek olyan híre van, hogy egy durva fellépésű, szovjet stílusú tábornok,

aki veszélynek teszi ki embereit a hadászati céljai eléréséhez. Idéznek egy katonát is, aki szerint „Szirszkij mindannyiunkat meg fog ölni”. Egy másik katona pedig úgy fogalmazott: „Meg vagyunk b*szva”.

Az új főparancsnok tavaly kilenc hónapon keresztül vezette Bahmut védelmét, mely során rengeteg ukrán és orosz katona halt meg, ahogy az oroszok újabb és újabb hullámokban próbálták elfoglalni az elkeseredetten védett kisvárost – annak ukrán feladásáig. Szirszkij az itteni parancsnoksága után kapta a „mészáros” jelzőt a Politico szerint.

Egy Tatarigami_UA nevű, magát ukrán tartalékos tisztnek nevező X-felhasználó nyílt kritikát fogalmazott meg Szirszkijjel szemben, amit szintén idéz a Politico. 

Eszerint Szirszkij parancsnoksága „egy csőd, a parancsai demoralizálók, és aláássa a parancsnokságba vetett bizalmat”.

A blogger szerint „nyughatatlan vágya a taktikai előnyök megszerzéséért folyamatosan apasztja az értékes emberi erőforrásainkat, fasorokat és kis falvakat foglaltat el nagyobb hadműveleti célok nélkül”. A szerző úgy látja, hogy ez a megközelítés csak arra jó, hogy a katonai állományt apassza értelmetlen támadások sorával. Szerinte Szirszkij hibája volt az is, hogy nem vonta ki időben a csapatait Bahmutból; majd pedig azért tett meg mindent, hogy visszafoglalja, tovább apasztva a hadsereg erejét.

De milyen a megítélése Szirszkijnek az ukrán döntéshozó elitben? A Politico szerint Zaluzsnij és Szirszkij jól kijöttek egymással, az előző főparancsnok egy 2022-es Economist-interjúban bizalmáról biztosította Szirszkijt.

Szirszkij az ukrán hadseregben szolgált a Szovjetunió összeomlása óta, és már 2014 óta részt vett a kelet-ukrajnai harcokban. Zelenszkij elnök úgy tartja, hogy övé az érdem Kijev 2022 első háborús napjaiban való védelméért, valamint a későbbi, gyors harkovi ukrán ellentámadásért, amivel nagy területről tudták kiűzni az oroszokat.

Miután Zelenszkij leváltotta az elmúlt két évben szolgáló főparancsnokot, 

most övé a politikai felelősség Szirszkijért,

akinek az a feladata, hogy Zelenszkijék folyamatosan hangoztatott célját, az ukrán háborús győzelmet elérje.

Szirszkij mindenesetre azt közölte főparancsnoksága elnyerése alkalmából: „A katonák élete és egészsége az ukrán hadsereg legfőbb értéke. Ezért a legfontosabb az egyensúly megtalálása a hadi célok elérése, valamint az egységek helyreállítása, feltöltése között, a kiképzés fokozásával”.

A Politico szerint az új főparancsnok fő kihívásai a következők lesznek: a szervezet, a gyakorlatozás és a logisztika fejlesztése a hadseregben. Tom Cooper katonai elemző szerint mindhárom területen problémái vannak az ukrán seregnek: „Egyik sem működik jól, és az eddigi fejlesztések minimálisak voltak”.

Nyitókép: Handout / Press service of Operational-Strategic Command „Khortytsya” / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemmondom
2024. február 11. 12:02
Elérte élete legnagyobb vágyát, övé lett a legnagyobb rang az ukrán hadseregben. Bármit meg fog tenni ezért.
vkovacs
2024. február 10. 20:44
És hol a qrva anyjába volt eddig? Fente a kését?
Takagi
2024. február 10. 20:42
A magyar kormányba is ilyen kellene,mert ő EU konform.
zatoicsi
2024. február 10. 19:49
Ezt egy pittbullból tenyésztették ki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!