Így lő ki egy amerikai Vampire egy orosz UAV-ot (videó)

2024. február 13. 07:09

Az amerikai rakétavető-rendszer szinte bármilyen megfelelő méretű járműre felszerelhető, a hatótávolsága elérheti akár a hat kilométert is.

2024. február 13. 07:09
null

Az ukrán haditengerészet közzétett egy felvétel, amely egy iráni gyártmányú, de oroszok által használt Sahed-drón megsemmisítése látható. A felvétel különlegessége, hogy ez az első, amelyen látható az amerikai Vampire rakétarendszer látható Ukrajnában bevetése – írta meg a Portfolio.

A február 11-én éjszaka készült felvételt az ukrán haditengerészet sajtószolgálata hozta nyilvánosságra. Az OSINTtechnical X-fiók által megosztott felvételen látható az Amerikai Egyesült Államok által még 2023 végéig ígért Vampire rakétarendszerek első bevetése.

A Vampire lényegét tekintve egy teleszkópra szerelt célzóberendezésből és az APKWS irányított rakétákat indító konténerből áll. Az utóbbi alapvetően átalakítja a Hydra 70 típusú, eredetileg irányítatlan rakétarendszereket, mivel a BAE Systems lézeres célkereső rendszerrel látta el, így azok gyakorlatilag irányított rakétákká válnak.

A Vampire rendszer szinte bármilyen megfelelő méretű járműre (beleértve akár a civil pick-upokat is) felszerelhető, a hatótávolsága elérheti akár a hat kilométert is. A rakétavető-rendszer egyszerre 4 rakétát tud kilőni. Emellett mind a rendszer, mind pedig a rakéta rendkívül költséghatékony, még az iráni kamikaze-drónokhoz képest is.

A jelenetről készült videót itt tekintheti meg:

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. február 13. 11:36
Egyébként ilyen "lézeres UB blokk" kellene az MH145-ösökre is. Meg másra is. Jó tudni, hogy a Rheinmetal Zalába viszi a lézeres K+F központot.
B_kanya
2024. február 13. 11:18
Na, OSINT szakértőként az "lézeres hidra" darabja 30e dodó, a Gerant 20 és 50e közé teszi. Plusz jön a megsemmisítési valószínűség (hány indításból van találat), "minden idős" kapacitás és hatótáv.
Sanyikám
2024. február 13. 10:36
És, ha a képnek lehet hinni, egy darabban lett valami a "dronnal" egy valami által kilőt valamivel??
letsgobrandon-2
2024. február 13. 09:39
egy rakéta meg annyiba kerül mint négy iráni drón ... és még azt is az EU-s birkák fizetik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!