Éljen a nagy egyenlősítés: félelmetesen tátongó szakadék nyílt a nemek között – ráadásul épp a fiatalok körében!

2024. február 06. 12:37

Egyszerűen szólva az történik, hogy a huszonéves korosztályban balos nőknek kéne szót érteniük konzervatív férfiakkal.

2024. február 06. 12:37
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Minden kontinensen ideológiai szakadék nyílt a fiatal férfiak és nők között” – számol be a Financial Times a nagy erőkkel folytatott nemi egyenlősítés egyre látványosabb mellékhatásáról, egy stanfordi kutatóra hivatkozva. „A Z generációs fiúk és férfiak a boomerekhez képest nagyobb arányban tartják károsnak a feminizmust” – referál a Guardian egy friss brit felmérésről.

Míg az elmúlt évtizedekben az egyes nemeken belül nagyjából egyformán oszlottak meg a liberális és a konzervatív világnézetűek, napjainkban az Egyesült Államokban a 18 és 30 év közötti nők 30 százalékponttal nagyobb arányban liberálisok, mint férfi kortársaik. 

Ez a szakadék mindössze hat év alatt jött létre” – mutat rá a Financial Times.

Amire még legyinthetnénk, mondván, ez legyen az amerikaiak baja, csakhogy ott a folytatás is: Németországban szintén 30 százalékpont a különbség az egyre konzervatívabb férfiak és az egyre progresszívabb nők között, az Egyesült Királyságban 25 százalékpont.

Lengyelországban a 18–21 éves férfiak közel fele szavazott a radikális jobboldali Konföderációra, míg az ugyanilyen korú nőknek csupán egyhatoda.

Dél-Koreában egyenesen 50 százalékpont körülire nőtt az ideológiai különbség (ami nemigen kecsegtet a jelenleg 0,72-es termékenységi ráta javulásával), de állítólag hasonló mintázatot követ Kína és Tunézia is – és ez a tátongó szakadék következetesen kizárólag a 30 év alattiaknál jelentkezik, de legalábbis a körükben jóval szélesebb, mint a 30 felettieknél.

Szakemberek szerint a kiváltó ok a #MeToo mozgalom lehetett, a zaklatások konkrét témájával kapcsolatos megosztottság azonban mára átfogóbb, masszív szekértáborokká nőtte ki magát: a fiatal nők az USA-tól Németországig messze balosabb álláspontot foglalnak el a bevándorlással és a faji igazságossággal kapcsolatban is.

A tendencia valami olyasmi, hogy a lányok és a nők masíroznak egyre inkább balra, míg a férfiak jellemzően maradnak ott, ahol vannak –

bár Németországban esetükben jobbra tolódás is megfigyelhető, amit a Spiegel által megkérdezett demokráciakutató (a CEU professzora) azzal magyaráz, hogy az elbizonytalanodott férfiak számára a „hagyományos családmodellt kínáló” jobboldal valamiféle biztonságot és státuszt nyújt, miközben a fiatal nők, különösen a magasan képzettek „többé nem akarnak visszamenni abba a letűnő világba”.

A Spiegel újságírójának azon kérdésére, hogy „miként lehetne visszahúzni az elsodródó férfiakat a csónakba” (amely csónaknak ezek szerint muszáj balfelé haladnia), a szakember a képzést, a képzést és a képzést tekinti megoldásnak, rámutatva ugyanakkor „a balliberális tábor kozmopolitái részéről” megmutatkozó intolerancia veszélyére is:

ha az ember megveti a hagyományos világképet, akkor ezzel az arroganciával pont ellehetetleníti az eszmecserét –

márpedig a CEU professzora szerint jogos, hogy ha egyre több szó esik például a szexuális kisebbségekről, és ha folyton tízszázaléknyi értelmiségi pörög a saját témáin, akkor egyre többen érzik úgy, hogy ők semmibe vannak véve.

Ezzel összhangban a washingtoni székhelyű Carnegie Endowment for International Peace agytröszt jobboldali elfogultsággal nem vádolható szakértője nemrégiben „Ha meg akarod védeni a demokráciát, segítsd a férfiakat” címmel mutatott rá annak veszélyére, ha a „demokratikus” erőknek nincs valamiféle pozitív víziójuk a maszkulinitásról.

Hogy ki fogják-e nőni a huszonévesek ezt a nemek közötti ideológiai szakadékot, azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények;

azt azonban többen gyanítják, hogy a közösségi média buborékképző hatása nem segíti elő a párválasztási korban lévő nők és férfiak egymáshoz való ideológiai közeledését.

(Nyitókép: CLAUDIO CRUZ / AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 278 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nozi03
2024. február 19. 11:13
Szomorú, mert mindenkinek jó lenne, ha a párok egymásra tudnának találni. Mindkét nézőpont közeledhetne egymáshoz, a nők is átestek a ló túloldalára, de azért vannak férfiak is, (elég csak egy random kommentfolyamot olasni a neten), akik valójában nem társat, szövetségest, hanem szexuális szolgáltatást is nyújtó cselédet szeretnének. Azért nem akkora csoda, ha erre a nők többsége nem vevő. Most az a kérdés, hogy van-e a férfiakban annyi bátorság, hogy azt mondják, amit a nők szoktak: ha nincs az igényeimnek megfelelő partner, akkor inkább egyedül maradok. Vagy azért a szexuális élményekre még ezek a ló túloldalára átesett liberális nők is megfelelnek? Őszintén kérdem, kíváncsi vagyok. Mert ha ezek a nők senkinek nem kellenének, még "arra" sem, hát nem tudom, talán elgondolkodnának, hogy a hiba bennük is lehet valahol.
Selamat
2024. február 15. 21:33
" A felmérésben is kételkedem, hogy a nők balra, a férfiak pedig jobbra húznának." Ne kételkedj, ez sajnos pontosan így van. A mai középkorú és főleg fiatal nők nagy százaléka valamiért azt hiszi, hogy neki kell revánsot venni a múltban történt női elnyomás ellen. Amiből ők egy fikarcnyit sem éreztek. A bosszú, a bosszúállás meg legtöbbször balra sodorta az embereket. Hát még a saját szaguktól elájult mai libsi nőket. Ettől a női erőszaktól kapnak frászt még a libsi férfiak közül is, és húznak egyre többen a normális élet felé. Ami a jobbik oldalon van. Amúgy érdemes benézni az elit társkeresőkbe, ahol a 40 év körüli libsi nők úgy rajzanak, mint a tiszavirágok a fényre az egynapos életükben. Itt aztán simán feladnák az addigi életük lényegét, csak hogy be tudjanak szerezni maguknak egy elvált férfit. Néhányuknak sikerül, legtöbbjüknek nem. Ű bajuk.
fogas paduc
2024. február 08. 14:49
namég mitnemnek: Érzelmi intelligencia nincs. Kizárja egymást a két fogalom - intelligencia - értelmi képesség = ráció ------ és érezelem. AZ kétségtelen, hogy a nők bármikor el tudják sírni magukat, még akkor is, amikor sírás helyett gondolkodniuk kellene. És az " érzelmi intelligenciát" tekintve a mostani libsi női politikusok éppen azt bizonyítják, hogy mennyire nincs is ilyen nekik --- " megnyomja a piros gombot", " nem érdekli őt a választói akarat", de akár 360 fokos fordulatot vesz, miközben 540 napot dolgozik egy évben.
WSmith
2024. február 07. 13:31
Akkor mégiscsak van alapja annak a konteónak, hogy pl 2015-ben jobbos férfiak biztatták fel a migránsokat, hogy zaklassák a nőket, hadd legyen fogalmuk arról, hogy hova vezet a balos politizálás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!