Csúnya leleplezés: Nikki Haleynek esélye sincs Trump ellen mégis versenyben marad – nem véletlenül

2024. február 24. 16:33

Még a saját államában is kicsi az esélye a győzelemre, mégsem száll ki: jó oka van rá. Az American Conservative leleplezte, kik pénzelik Trump republikánus ellenlábasát – nem fogják kitalálni!

2024. február 24. 16:33
Nyitókép: Trump és Haley még a Trump elnökség idején

Dél-Karolinában újabb vereséget zsebelhet be Nikki Haley a republikánus előválasztáson, ami azért roppant kellemetlen, mert ez egyben szülőhazája is az 52 éves politikus asszonynak, aki ráadásul hat éven át az állam kormányzója is volt korábban. Haley viszont megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Olyannyira, hogy már a mainstream sajtó is pedzegetni kezdte ennek lehetséges okait. Jelesül a BBC felidézte, hogy

még saját támogatói sem hisznek igazán abban – bármennyire szimpatizáljanak Haley-val – hogy van esélye megnyerni Trumppal szemben az előválasztást.

„Csaknem lehetetlen megtalálnia az elnökjelöltséghez vezető utat; eddig minden egyes megmérettetést elvesztett Trumppal szemben, és feltehetőleg szombaton is így lesz” – jegyzi meg a BBC, felidézve: a közvélemény-kutatások szerint bő harminc százalékos a hátránya Trumppal szemben Dél-Karolinában.

Így a lap felteszi a kérdést: Haley vajon, mint mondja, elvi megfontolásból küzd Trump ellen a végsőkig, vagy éppen jövőbeli politikai karrierjét akarja megalapozni?

Mert hát

szakértők és a saját pártjának vezetői is úgy vélik, csak a republikánusok pénzét és idejét vesztegeti.

Greenville-i kampánybeszédében közölte: visszautasítja a visszavonulás gondolatát. „Dél-karolina szavaz szombaton, én pedig utána is tovább pályázom az elnökségre”.

Szóvivője azzal támasztotta alá ezt, miszerint az amerikaiak 70 százaléka nem akar újabb Trump-Biden megmérettetést, illetve 60 százalékuk szerint mindkét politikus túl öreg. „A szavazók jobb választási lehetőséget érdemelnek” – fogalmazott.

De olyan értelmezések is szerepet kapnak a találgatásban, mint hogy azért tart ki Haley, mert abban reménykedik, hogy Trumpot a választások előtt elkaszálják számos peres ügyeinek egyikében, és akkor beugorhat majd a helyére; mások szerint már nem is 2024-re, hanem 2028-ra tervez, és most alapoz meg ennek az adományozók és az országos ismertség tekintetében.

Haley valódi szerepe Trump ellenében

Na igen, az adományozók.

Akik dollármilliókat költötenek Haley kampányára. Ezt sokan azzal indokolnak, hogy ő a „Trump jelentette káosz” kompetens ellenfele. Így csupán januárban

össze is dobtak Haley-nek mintegy 16,5 millió dollárt.

S amíg van elkölthető pénze, mit veszíthet? – teszi fel a kérdést a lap.

A The American Conservative azonban továbbment ezen a ponton, s nem csak gondolatban.

A lap onnan indít, hogy Haley kedden kijelentette: addig kampányol és küzd majd, amíg az utolsó szavazó is le nem adta a voksát. Amit egyrészt – jegyzi meg pikírten a lap – már hallottunk mástól, jelesül Ron DeSantistól, aki egy héttel később dobta be a törölközőt az iowai eredmények után. Nekik a BBC-vel ellentétben nem igazán válaszoltak, ehelyett inkább beszéltek a számok.

Ezt is ajánljuk a témában

Haley ugyanis több pénzt gyűjtött januárban, mint Trump, amire szintén ez volt az első példa; ugyanakkor tartalékok terén egész máshogy állnak, Trumpnak január végén még volt mintegy 30 millió dollárja félretéve, Haleynek csak 13.

Guruló dollárok

De ez a pénz sem akárhonnan jött: a BBC által említett vastagbukszájú donorok ugyanis, mutat rá az American Conservative, sok esetben

demokrata elkötelezettségű adományozók, „akik nagy összegeket fizettek ki azért, hogy Trump ellenlábasát a versenyben tartsák”.

Most, hogy egyre nyilvánvalóbb trump előnye Haley liberális támogatói mégis tovább pénzelik Haleyt, hogy elapasszák Trump és a párt forrásait.

Ugyanis, mint írja a lap, az ominózus

januárban 1600 olyan adományozója volt Haley-nek, aki 2020-ban Joe Biden kampányát is pénzelte;

ez mintegy félmillió dolláros pluszt jelentett Trump ellenlábasának.

Összesen pedig 5200 olyan adományozója volt Haley-nak, aki a korábbi Biden-kampányt is támogatta. Vagyis: a republikánus jelöltet a demokraták is pénzelik.

S hogy mire jó mindez?

Az American Conservative szerint demokrata szempontból arra, hogy késlelteti a republikánusokat abban, hogy összeszedjék magukat pénzügyileg az igazi megmérettetés, az elnökválasztás előtt; miközben Bidennél gyűlik a kampánypénz, a januári tízmillióval megfejelve immár 56 millión áll, Trump büdzséje a Haley-vel való hadakozás folytán három millióval zsugorodott a már említett 30 millióra.

Nem beszélve arról, hogy Trump eleve nehezített pályán indul, hiszen milliókba kerülnek azok a jogi ügyletek, amelyek a volt elnök ellen zajlanak; összességében a demokraták, pontosabban Biden apparátusa, mindent egybevetve 130 millió dollárral van kitömve.

Ezt is ajánljuk a témában

Haley és kampánya, akarva-akaratlanul, gyakorlatilag demokrata politikai hadműveletté vált.

A republikánus szavazók túlnyomó többsége látszólag átlát rajta, de Haleyt nem nekik kell, hogy megfeleljen”.

***

Nyitókép: Trump és Haley még a Trump elnökség idején/Olivier Douliery / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 25. 09:54
De persze nincs olyan hogy háttérhatalom. Amúgy valaki igazán megmérhetné, hogy a választási kampány mennyi plusz CO2 kibocsátással és szemét legyártásával jár (kampányanyagok, utazások, rendezvények, etc) és hogy ez ilyenkor miért nem számít. Persze gondolom zöld kampányt folytatnak, hiszen van hibrid autó a flottában és az újrapapír mindkét oldalára nyomtatnak.
polárüveg
2024. február 25. 09:12
Vannak, akiknek minden pénzt megér Trump akadályozása. Nem olyan nehéz ez, ha náluk a pénznyomda.
röviden
2024. február 25. 03:54
Pedig Trump behúzta Dél-Karolinát is.
KK75
2024. február 24. 21:11
Egy a valós érték teremtő munkájánál sokkal jobban túlárazott élősködő sejt a Földön, amelynek nagyon jó PR-ja. Több, mint ötször annyi az USA egy főre jutó GDP-je, mint Kínának, miközben Kínában sokkal többet dolgoznak az emberek, sokkal szorgalmasabbak, sokkal több innováció születik egy sokkal ősibb kultúrával a tarsolyában. Színlelt felsőbbrendűség, amelyet a hadseregükkel, a nyálas álszent, képmutató PR gépezetükkel és a pénzpiaci uralmukkal tartanak fent, remélhetően már nem sokáig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!