Brüsszel tönkretenné Magyarországot?

2024. február 20. 18:14

Az EU láthatóan kezd teljesen kifordulni önmagából.

2024. február 20. 18:14
Gát  Ákos Bence
Gát Ákos Bence
ludovika.hu

„A Financial Times a február elsejei EU-csúcs előtti véghajrában adta hírül, hogy az Unió a magyar gazdaság elleni összehangolt támadásra készül abban az esetben, ha Magyarország nem szavazza meg az Ukrajnának juttatandó további 50 milliárd eurós költségvetési támogatást. A francia Le Point-nak adott interjúban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is megerősítette, nincs kétsége a kiszivárogtatott információk hitelessége felől.

A brit napilap egy, az Európai Unió Tanácsában dolgozó uniós tisztviselők által készített dokumentumra hivatkozva megírta, hogy Brüsszelben olyan stratégiát készítettek, amely a magyar gazdaság gyenge pontjain keresztül készültek megtámadni hazánkat. Spekulatív támadást intéztek volna a forint ellen, meggyengítették volna a befektetői bizalmat, hogy munkahelyeket tegyenek tönkre és ellehetetlenítsék a gazdasági növekedést.

A napilap szerint több állam- és kormányfő partner lett volna abban, hogy olyan nyilvános üzenetet küldjön a piacoknak, mely szerint Magyarország nem kaphat a jövőben uniós forrásokat. Ez is annak a stratégiának a része lett volna, amely azért készült, hogy elrettentse a külföldi gazdasági szereplőket a magyarországi befektetésektől.

A példátlan lépésre azért kerülhetett volna sor, mert Magyarország élt azzal a jogával, amelyet az uniós alapszerződések is biztosítanak. Történetesen, hogy saját érdekeit szem előtt tartva határozza meg a többéves uniós költségvetés módosításával kapcsolatos álláspontját, és mindaddig nem szavazza meg a módosítást, amíg számára is elfogadható tervezet nem készül.

Az országromboló stratégia, amelyet a Financial Times a »blokk« történetének »jelentős új lépéseként« jellemez, valójában azt mutatja, hogy az EU kezd teljesen kifordulni önmagából. Az EU-nak éppen az lenne a feladata, hogy erősebbé tegye a tagországokat, nem pedig az, hogy tönkretegye azokat. Ez nemcsak magától értetődő elvárás, hanem az EU alapszerződésekben előírt jogi kötelezettsége is.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images / iantfoto

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herceg-3
2024. február 27. 11:50
Ezért sem értem, hogy mi a büdös lófasznak vagyunk még mindig ebben a rohadt EU-diktatúrában? Már régen ki kellett volna lépni és a BRICS-hez csatlakozni, majd a cumit az EU szájába adva visszakézből képen baszni őket! Rohadék, mocskos kommunisták!
pipa89
2024. február 21. 11:00
Ez nem kérdés, hanem a róka fogta csuka példás esete. A németeket az EU -val (persze a franciákkal együtt) rakták láncra, azonban a csuka gyomrában már ott van a kelet-európai piac és a nyakában a dél-európai kolonc, meg a franciák. A róka (USA) pedig szépen kipecázta az egészet és megette. Nos, mi vagyunk a róka seggét szúró tüskepikkely...
szerintem-4
2024. február 21. 06:54
Példátlan skandallum. Egyszerűen nem értem, hogyan tud ehhez aszisztálni bármely európai vezető. Lehet, hogy homlokegyenest más a véleményünk, de ehhez nekünk jogunk van. Nekik viszont nincs joguk gazdasági károkat okozni Magyarországnak.
Ugandai Bubu
2024. február 20. 20:42
A nyomoronc fidesztálib moszkoviták kezdenek teljesen kifordulni magukból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!