Betiltották a koldulást Luxembourgban

2024. február 14. 19:10

A jogvédők, a civil szervezetek és a baloldal szerint az uniós jogba ütközik az intézkedés.

2024. február 14. 19:10
High angle view of buildings in city,Luxembourg City,Luxembourg

Luxemburg betiltotta a koldulást – számolt be róla az Euronews

Az új jogszabályt hivatalosan 2023. december 15-én fogadták el, a tiltás pedig január 15-én lépett hatályba. Az új belügyminiszter Léon Gloden intézkedését hevesen ellenezte elődje Tania Bofferding. A városvezetés a honlapján azt írja, hogy az új jogszabályra „a koldulás, különösen a szervezett bandák által végzett koldulás és az agresszív koldulás növekedése” miatt volt szükség. A tilalom célja pedig

a helyi lakosok, a városba látogatók jólétének és a helyi üzleti tevékenység védelme”.

A tilalom a főváros bizonyos területeire – bevásárlóutcákra, közterekre, parkolókra és parkokra – vonatkozik reggel 7 és este 22 óra között. Az új jogszabály értelmében a koldusokat 25 és 250 euró (9700 és 97 ezer forint) közötti pénzbírság megfizetésére kötelezhetik, vagy több napos börtönbüntetésre számíthatnak, ha nem tudnak fizetni.

Gloden szerint a tilalom az „agresszív szervezett koldulás” visszaszorítására irányul, a városban élő szegények és hajléktalanok továbbra is számíthatnak a szociális szolgálatoktól és az éjjeli menedékhelyek támogatására. 

A tilalom azonban heves tiltakozást váltott ki a civilszervezetk, az emberi jogi aktivisták és a baloldali pártok részéről, akik

az új jogszabályt embertelennek minősítették és megkérdőjelezték annak jogszerűségét. 

Az Amnesty International egyik aktivistája szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlata alapján az uniós jogba ütközik a koldulása szankcionálása.

Az ország kormánya ígéretet tett arra, hogy a luxemburgi büntető törvénykönyv tervezett reformjával véget vet az intézkedést övező bizonytalanságnak, de addig a tilalom továbbra is érvényben marad a fővárosban.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép:  Getty Images / Sharadchandra Bhandari / 500px

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. február 15. 04:12
Ott, koldulás? Ott mindenki kibaszott jól él, miért koldulna valaki is?
tetx
2024. február 14. 23:07
Én kezdetnek a civil szervezetnek álcázott idióta aktivista csoportokat tiltanám be. A koldulásnal is károsabbak.
survivor
2024. február 14. 22:27
Régi sztori...
Akitlosz
2024. február 14. 21:02
"A jogvédők, a civil szervezetek és a baloldal szerint az uniós jogba ütközik az intézkedés." Ha ez igaz, akkor citálni kellett volna a jogszabályt. Addig nem hiszem el, míg nincsen mögötte jogszabályi alap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!