Beszélgessünk a tüntetésekről

2024. február 02. 22:17

Ma két nagy szemlélet küzd egymással a nyugati civilizáció jövőjéért.

2024. február 02. 22:17
Deme Dániel
Deme Dániel
ma7.sk

„Ma két nagy szemlélet küzd egymással, vagy inkább egymás ellen, elkeseredett harcot a nyugati civilizáció jövőjéért. Az egyik, a klasszikus alkotmányos nemzeti demokrácia, amelyben egy történelmi, kulturális, és nyelvi kötelékek mentén meghatározott népcsoport választások útján jelöli ki vezetőit. A második pedig egy transznacionális, nemzetek feletti erő. Ez utóbbi nem hisz a nyelvi, történelmi, földrajzi kötelékek mentén kialakult közösségekben, ezeket egy globális, egyesült identitással és lojalitással akarja helyettesíteni.

Nem hisz továbbá a választásokban, és az ez úton megválasztott alkotmányos képviseletben sem. Ezt, egy a saját ideológiai célkitűzéseihez lojális hierarchiával akarja felváltani, amelynek a küldetése nem az, hogy engedelmeskedjen a többség akaratának, hanem hogy átnevelje azt a saját érdekeinek engedelmeskedő, azt kiszolgáló tömegre.

Az első modellt, tehát a nemzeti alapú demokráciákat sem kell idealizálni, elég a szlovák parlementre tekinteni, hogy lássuk, ebben is születnek némileg kiábrándító eredmények. De ennél mégis kialakult egy fontos fékrendszer, amely a szabad sajtóból, független bíróságokból és a periodikusan ismétlődő választásokból tevődik össze. A másodiknál mindezek összeolvadnak és alkalmazkodnak a globális hatalmat formáló elit céljaihoz. Ezek nem ismerik el a nemzeti választások eredményeit, amennyiben nem az ő képviselőjük győz. Aláássák, és megkérdőjelezik a szabad sajtó legitimitását, amennyiben ez a nemzeti értékeket, kulturális kohézióval összetartott közösségek értékeit védi. A jogrendszerre pedig úgy tekintenek, mint valami edényre, amelyet kényük-kedvük szerint új tartalommal tölthetnek meg a szerint, épp honnan érkezik a globális hegemóniájukat veszélyeztető támadás.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Robert Nemeti / ANADOLU / Anadolu via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokrowatz-0
2024. február 04. 22:15
ok, beszéljünk a tüntetésről. a sándor-palota előtt éppen tüntetnek, mert katika kegyelmet adott orbán pedofil barátjának!
tapir32
2024. február 03. 11:03
Aljas halálpártiak! Nem számít, hogy miért akarják mások halálát! További emberek halála és megnyomorítása nélkül kell rendezni az Ukrán helyzetet! Ehhez felnőtt emberek kellenének továbbá az, hogy egyesek profitja ne legyen fontosabb, mint mások élete. A háború pártiak könnyen abban a helyzetben találhatják magukat, hogy az ő életüknél is fontosabb mások profitja. Átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapdából a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út. Az elhúzódó háborúban Ukrajnát lerombolják. Deák Ferenc azért volt a haza bölcse, mert kiegyezett a királlyal, mielőtt az egész ország ráment volna az ellenállásra. Mióta etikus emberek halálát, megnyomorodását akarni? Egy absztrakt elv vagy az emberek élete a fontosabb? Mindig az életet kell választani! A dolgokat utólag rendezni lehet, helyre lehet hozni, de feltámasztani nem lehet senkit sem.
Namond
2024. február 03. 03:54
Ne beszélgessünk. Csináljunk.
lhotx
2024. február 03. 01:25
A céljuk természetesen egy olyan rendszer (világnagy „rend“), ahol senkihez sem kell idomulniuk; mondjuk ahhoz képest, ahogyan régente (betonpanel-nyomor bevezetése előtti időkben) a szomszéd házban lakók alkalmazkodni voltak kénytelenek. Csakhogy ez a vágyva-vágyott, világraszóló alkalmazkodás nélküli létforma egyenlő azzal, amikor a szomszéd bérházban manapság megállás nélkül egymást váltják a bérmunkásként kiszervezett jöttmentek. Veszélyes, fárasztó, s távolról sem olyan izgi-promiszkuis, mint ahogy a „fejben elkötelezettjei“ képzelik. Rohadt egy világ, amiből mindenki menekülni kezdene. Egykettőre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!