Bármilyen „szélsőjobboldali” gyülekezést betiltana a német belügyminiszter

2024. február 26. 17:19

A magántalálkozók is gyanúsak Nancy Faesernek, aki mindenható titkosszolgálatot építene.

2024. február 26. 17:19
AfD
Kohán Mátyás

Offenzívába lendültek Németország népszerűtlen kormánypártjai az immáron a húsz százalékot meghaladó támogatottságú rendszerellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) ellen. Két hete számoltunk be arról, hogy a német kormánypártok megpróbálnak felkészülni arra az eshetőségre, hogy az AfD esetleg választást nyer – és igyekeznek minél több, eddig egyszerű parlamenti többséggel megváltoztatható jogszabályt az alkotmányba betonozni. Ez a folyamat bővült most új elemekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Csak semmi gyülekezés!

A European Conservative közölt elemzést arról, hogy a szociáldemokrata Nancy Faeser belügyminisztériuma a gyülekezési jog korlátozására készül, és betiltana minden olyan tüntetést, melyeket „jobboldali szélsőséges” csoportok szerveznek.

Hogy ki a szélsőjobboldali, azt ugyanaz a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) döntené el, amely az AfD-t jelenleg is megfigyelés alatt tartja.

 A tervek szerint innentől a BfV jogosult volna megparancsolni a helyi rendőrségeknek, illetve az éttermek, rendezvényhelyszínek működését szabályozó önkormányzati szerveknek, hogy ne biztosítsanak „szélsőjobboldali” összejövetelekhez helyszínt.

A lapnak nyilatkozva Joachim Kuhs, az AfD EP-képviselője elmondta: „Ezt a rendelkezést meghozhatják ugyan, de betartatni nem tudják. Az AfD által a hasonló intézkedésekkel szemben indított perek a múltban mindig sikeresek voltak.” Ugyanakkor nem mindenki ennyire derűlátó. Wolfgang Kubicki Bundestag-alelnök, a kormányzó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) prominens tagja szerint a döntés „kockázatot jelent a demokráciára”. Kubicki szerint „érdemes feltenni a kérdést, hogy ki a veszélyesebb az alkotmányos rendünkre: azok, akik a megengedett szabályok keretein belül mozognak, vagy azok, akik kényükre-kedvükre korlátoznák a megengedett dolgok körét”.

Vannak még szép tervek

A „szélsőjobboldaliak” gyülekezésének tilalma csak egy a belügyminisztérium nemrég beterjesztett szélsőjobboldal-ellenes akciótervének tizenhárom pontja közül,

melyekből egy mindenható titkosszolgálat felépítése és az ország második legnagyobb pártjára való ráuszítása rajzolódik ki.

A szociáldemokrata vezetésű belügyminisztérium „a demokrácia ellenállóképességének erősítése” érdekében az alkotmányba emelné az alkotmányvédelmi hivatal szervezeti és eljárási szabályait. A „szélsőjobboldal leküzdésére irányuló holisztikus megközelítés” jegyében kiterjesztenék a német titkosszolgálat megfigyelési és adatmegosztási jogköreit, megbénítandó az „új jobboldalt”, amely a minisztérium szerint „zsanérként kapcsolja össze a nem szélsőséges köröket és a szélsőséges (párt-)spektrumot” azáltal, hogy „állítólagosan polgári fellépéssel megpróbál a társadalmi közép egyes részeivel összeférhetőnek tűnni”.

Emellett a „szélsőjobboldali hálózatok anyagi forrásainak kiszárítása” érdekében lebontanák a pénzügyi adatok jogi védelmét, és hozzáférést engednének a titkosszolgálat számára az ingatlanpiaci tranzakciók regiszteréhez. A „transznacionális hálózatosodás zavarása” érdekében korlátoznák a „szélsőjobboldaliak” ki- és beutazását,

az „internetes gyűlölet leküzdése” nevében szigorítanák az internetes rendőrségi cenzúrát és tartalmak törlését ajánlanák az online platformszolgáltatóknak, illetve köteleznék is őket bizonyos dolgok törlésére. 

Küzdenének továbbá a „külföldi befolyásolás és dezinformáció” ellen (ilyen rendelkezéseket a súlyos külföldi, köztük német kritikákat kapó magyar szuverenitásvédelmi törvény is tartalmaz), eltávolítanák a közszolgálatból és közszolgálati nyugdíjuktól is megfosztanák „az alkotmány ellenségeit”, azaz mindenkit, aki tiltott párthoz vagy szervezethez tartozik, szétvernék a szélsőjobboldali hálózatokat, szigorítanák a fegyverviselési szabályokat. Emellett több pénzt adnának „demokráciatámogató” projektekre, „szélsőjobboldal-ellenes” sportra és az antiszemitizmus társadalomból való kigyomlálására, továbbá segítenének azoknak a bevándorló hátterű közgyűlési, helyi és országos parlamenti képviselőknek, akik „szélsőjobboldali” gyűlöletbűncselekmények áldozataivá váltak.

Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. február 27. 05:59
Szálasi is így kezdte !!!! Az első pártja SZOCIALISTA volt: Magyar SZOCIALISTA Nemzeti Párt. Most is a német szocialisták akarnak egy totalitarista rendszert kiépíteni.....
rockercicc
2024. február 26. 23:41
És a palesztin-terroristanyaló antifa gecik tobzódását mikor tiltják be végre????
OneiroNauta
2024. február 26. 22:05
Lassan utolérik a weimari idők káoszát... :D
Beszélgető
2024. február 26. 20:30
Liberalgrüne Deutsche Lumpenpartei
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!