Új célpont: Ficóékat támadja Brüsszel a jogállamiság szlovákiai helyzete miatt

2024. január 17. 18:46

Nem kellett sok idő az Európai Parlamentnek.

2024. január 17. 18:46

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban bírálta az új szlovák kormányt több olyan reformjavaslat miatt, amely a képviselők szerint aggodalomra ad okot a jogállamiság szlovákiai helyzetére vonatkozóan – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 496 igen szavazattal, 70 ellenszavazattal és 64 tartózkodással elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament képviselői megkérdőjelezték Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre és az uniós költségvetés védelmére, amennyiben – mint írták – az ország parlamentje elfogadja a büntető törvénykönyv javasolt reformját.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP-képviselőket különösen a büntető törvénykönyv reformjára irányuló gyorsított eljárás indokolatlannak nevezett alkalmazása aggasztja, valamint a korrupciós ügyekkel és súlyos bűncselekményekkel foglalkozó különleges ügyészség megszüntetése. 

Véleményük szerint ezek a változások veszélyeztetik az igazságszolgáltatási eljárások integritását és aláássák az EU csalás elleni küzdelmét.

Felszólították a szlovák kormányt, hogy vizsgálja felül a visszaéléseket bejelentő személyekre vonatkozó jogszabályok javasolt módosításait, mivel az új szabályok visszamenőleges hatállyal megszüntethetik a védelmet. Hangsúlyozták, hogy minden büntetőjogi reformnak biztosítania kell a folyamatban lévő büntetőügyek folytatását és az új ügyek hatékonyságát.

Az EP állásfoglalásában sürgette a pozsonyi kormányt, hogy foglalkozzon a büntetőeljárásról szóló törvény azon paragrafusával, amely jelenleg lehetővé teszi a főügyész számára, hogy megtagadja büntetőeljárás lefolytatását.

Az állásfoglalás szerint az EP-képviselőket aggasztja a civil társadalom és a médiaszabadság szlovákiai helyzete is. Elítélték azt a „helytelen és tiszteletlen nyelvezetet”, amelyet Robert Fico miniszterelnök a jogállamiság helyzetéről szóló tudományos eszmecserén részt vevő joghallgatóval szemben alkalmazott, és arra ösztönözték a politikai vezetőket, hogy előremutató módon és tiszteletteljesen lépjenek fel a nyilvánosságban.

Az Európai Parlamentet aggasztják azok a tervek is, amelyek véleményük szerint aláássák a civilek mozgásterét, korlátozzák a civil szervezetek munkáját és megbélyegzik a külföldi finanszírozásban részesülő szervezeteket.

Az EP-képviselők különösen aggódnak a szlovák rádió és televízió (RTVS) tervezett átalakítása miatt, és sajnálatukat fejezték ki a miniszterelnök és több más kormányzati tisztségviselő azon döntése miatt, amely szerint többé nem beszélnek a kulcsfontosságú sajtóorgánumokkal. Felszólították a szlovák kormányt, hogy vessen véget a magánszemélyek és a média képviselői elleni verbális támadásoknak, amelyek – mint emlékeztettek – már a múltban olyan környezet kialakulásához járultak hozzá, amelyben erőszakos bűncselekményeket követtek el.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***


Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2024. január 18. 16:05
Együgyű, ostoba banda ez az európagyilkos söpredék.
CsakOlvas
2024. január 17. 22:16
Amúgy pedig, aki nem vette volna észre, az európai kontinens újra-destabilizálása a fő cél, hiszen Kína, és az eurázsiai kontinens felerősödése gazdaságilag csípi egyesek szemét, ezért legyünk észnél, feleim. Akik ránk szinte közvetlenül törnek, valójában európára törnek, maradék gazdasági és innovációs lehetőségeit törnék le, akár "belső lázadás által", kétszer volt, harmadszorra már ne lehessen, én azt mondom.
CsakOlvas
2024. január 17. 22:11
Zaj001, szemlátomást ez a cél, de ez nem vezet jóra.
CsakOlvas
2024. január 17. 22:09
Vajon kit lepett meg ez a kemény fellépés "Szlovákiával" szemben, miután tudjuk, hogy a Benes dekrétumok nem, Malina Hedvig nem, etc.? Hát persze, beszélt Orbánnal! Nagy a baj odaát, ne tetézzük mi is. Persze, viszketne az ujjam a Ficónak a gazságaira is, de ha együttműködési lehetőséget "dobott a gép", nem lehet vissautasítani. Malina Hedvig meg kavarja a tótnak a gyomrát, meg a többi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!