Tényleg Orbán Viktor ülhet Európa trónjára? – szakértő önt tiszta vizet a pohárba

2024. január 08. 16:43

„Jogi értelemben van rá esély, hogy Orbán Viktor ideiglenesen vezesse az Európai Tanácsot, azonban politikai értelemben nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv”– mondta a Mandinernek Tárnok Balázs, az NKE kutatója.

2024. január 08. 16:43
Hajdú Tímea

Mint arról a Mandiner is beszámolt: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke képviselőjelöltként indul a júniusi európai parlamenti választásokon. Michel július közepén tervezi elfoglalni helyét az Európai Parlamentben, ami azt jelenti, hogy az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk a megüresedett az elnöki posztról. Ha ez nem sikerül, akkor ideiglenesen – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – Orbán Viktor miniszterelnök helyettesítené az Európai Tanács elnökét, és így vezetné annak üléseit.

Megkerestük az ügyben Tárnok Balázst a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének (EUSTRAT) megbízott intézetvezetőjét.

A jogász elmondta: 

„jogi értelemben van rá esély, hogy Orbán Viktor ideiglenesen vezesse az Európai Tanácsot, azonban politikai értelemben nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv.”

Az események forgatókönyve

Tárnok Balázs ismertette mi lesz az események várható menete. Mivel Michel egy viszonylag népszerű párt listavezetője lesz, így legnagyobb eséllyel bejut az Európai Parlamentbe. Bár az elnöki mandátuma decemberig tartana az állam és kormányfők tanácsának elnökeként, de ha feláll az új parlament, akkor az elnöki mandátumáról idő előtt le fog mondani.  

„Júniusban az európai parlamenti választást követően két európai tanácsi ülésre kerülne sor, vagy akár egy rendkívüli július eleji európai tanácsi ülésen is lenne lehetőség arra, hogy az Európai Tanács megválassza a saját elnökét” – vezette le a jogász.  

A kutató elmondta: fontos tudni, hogy az elnököt minősített többséggel választják, tehát nincs vétóra lehetőség. De ha nincs meg a minősített többség, akkor az Európai Tanács eljárási szabályzata kimondja, hogy az EU Tanács soros elnökének képviselője helyettesítheti az Európai Tanács elnökét addig, ameddig nem tudják megválasztani az új európai tanácsi elnököt.  

„Ez a jogi szempont, ami azt támasztja alá, hogy valóban van esély arra, hogy Orbán Viktor helyettesíthetné az Európai Tanács elnökét addig, amíg nem választják meg az új elnököt” – mondta Tárnok Balázs.  

„Politikai szempontból kevésbé tűnik valószínűnek, hogy ne tudnának elérni a tagállamok minősített többséget, 

hiszen június végén már túl leszünk az európai parlamenti választásokon, fogjuk tudni azok eredményét, és a korábbiakban is az a gyakorlat alakult ki, hogy az Európai Tanács elnökét úgy választották meg, hogy figyelembe vették az európai parlamenti választások eredményét. Itt egy kis időnyomás van az Európai Tanácson, hogy viszonylag gyorsan kellene eljárnia, gyorsan kell döntést hozni, hogy ki legyen az új elnök, és annak az új elnöknek nagyon gyorsan hivatalba kéne lépnie” – magyarázta a jogász.  

„Ráadásul a mostani európai politika klímát figyelembe véve alappal feltételezhetjük, hogy több tagállam részéről az is szempont lehet az új európai tanácsi elnök időben történő megválasztása érdekében, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ideiglenesen se hozzák vezető szerepbe az állam és kormányfők között” – tette hozzá Tárnok Balázs.

Soros elnökség

A szakértőt megkérdeztük Magyarország soros elnökségéről is, valamint arról, hogy van-e bármi valódi lehetőség arra, hogy az Európai Parlament vagy bárki más megakadályozza a magyar elnökséget az Európai Unió Tanácsának élén. Legutóbb az Observer egyik publicistája vetette fel ezt a lehetőséget. 

„Jogilag nem látok arra lehetőséget, hogy megakadályozható legyen a magyar soros elnökség. 

Sokkal inkább van annak realitása, hogy az Európai Parlament szabotálni akarja majd a magyar soros elnökség működését” – mondta Tárnok Balázs. 

A jogász elmondta: már 2023-ban is tartottak egy meghallgatást az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságban (LIBE), ahol több képviselő azt vetette fel, hogy szabotálni lehetne a háromoldalú találkozókat a Bizottság, a Parlament és az Európai Unió Tanácsa között. Ezzel ugyanis ellehetetlenítenék a jogalkotási munkát.

„Valószínűleg lesz arra törekvés az Európai Parlament politikai szereplői részéről, hogy megnehezítsék a magyar elnökség dolgát” – zárta gondolatait Tárnok Balázs. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 09. 08:21
Az Orbán seggébe legmélyebbre benyaló csapláros a szülei kocsmai stilu- sában egyre nagyobb baromságokat mond, vajon meddig tudja még fokozni? "markolászd a meleg szarodat,.. el lesznek picsázva a liberálnáci brüsszeliták" 1., a liberálnácik biztosan nem vesztenek, mivel nem léteznek. 2., a brüsszeliták sem vesztenek, mivel ők csak a belga választáson indulnak. 3., az orbáni szélsőjobboldal képtelen egyetlen szövetségest is találni, nemcsak a négy EP-frakció, hanem a kisebbek sem állnak össze vele. Ebben max pár %-nyi eltolódás lehet.
Tommaso
2024. január 09. 08:14
Orbán Viktor az Európai Tanács élén? Mintha egy ős-újpestit neveznének a Fradi élére. Ha még maradt egy csöpp esze ( ez nem valószinű:-)), akkor háritja ezt a poziciót, mert 90% os ellenszélben minden megszólalása kurdarcra van itélve. És Orbánnak nemzetközi kudarcból tavaly bőven kijutott már. De lehet, hogy neki semmi nem elég, és házhoz megy a kokiért és sallerért. Éljen a Magyar Köztársaság! (ezt csak a hazaáruló csapláros kedvéért tettem hozzá)
csapláros
2024. január 08. 21:07
Tommaso 2024. január 08. 20:30 ..."Ahogy az Európa Tanácsban Orbánnal feltörölték a Büfé padlóját, úgy fogják kimosatni vele az Európai Tanácsban a szaros WC-t...stb."... Ez a TE, a nemzetáruló renegát ügynök, a magyarságot a térképről lemosni akaró szemszöged aki WC felmosásnak minősíti, ha valaki bekap egy felest az Unió büféjében és utána még bele is pössent a magadfajta pofájába 23 milliárddal a zsebében...De csak lógasd a kezed a biliben és markolászd a meleg szarodat, így legalább még biztosabb hogy idén tavasszal és 2026-ban el lesznek picsázva a liberálnáci brüsszeliták.
csapláros
2024. január 08. 21:00
recipkoki 2024. január 08. 19:29 ..."csapláros seggszáj szopófantom Mérmindig a leghülyébb ,iskolázatlan, vén demens ,orbánfelszopó takonynácit vezénylik ki? Itt mindenki hülye? Itt? Minden szoponc ...csapláros a vezérürü "... Még, még, még! Ennyi DICSÉRET Magyarország fizetett és szakmányban itt tomboló ellenségétől, akinek leghőbb vágya, hogy a magyarságot mihamarább letöröljék a térképről, NEM ELÉG. Hö-hö-hö... Ez ám a dilemma, amit a tartótisztjeid nem tudnak megemészteni: ha Orbán lesz az ET elnöke, akkor a liberálnácik megnyerhetik Magyarországot, de lőttek az Uniónak. Ha Orbán marad Mo. miniszterelnöke, akkor sokkal jobban alávághat az uniós liberálnáciknak, mintha megtették volna ET elnöknek, mert akkor se ország, se posztó, csak a vörös, amit Orbán jelent a liberálnácik és a TE renegát, kollaboráns szemedben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!