Michel akkora gólpasszt adott Orbán Viktornak, hogy a brüsszeli intézményrendszer egy emberként rohan sikítozva a kapu elé

2024. január 08. 05:15

Ha tényleg a magyar miniszterelnök lesz az Európai Tanács elnöke, akkor majd megtanulják félni a brüsszeliták a mindenható Isten humorát.

2024. január 08. 05:15
null
Kohán Mátyás

Mindig mondtam, hogy Charles Michel európai tanácsi elnök decemberi budapesti látogatása több volt holmi protokolláris nyünnyögésnél.

A belgák és az osztrákok a legnagyobb májerek az Európai Unióban, ha felbukkannak valahol, ott kő kövön nem marad.

És most tessék – Michel akkora gólpasszt adott Orbán Viktornak, hogy a brüsszeli intézményrendszer egy emberként rohan sikítozva a kapu elé.

Történt ugyanis, hogy az Európai Tanács 2019 óta regnáló elnöke az Európai Parlament fényes üvegfalai között szeretné eltölteni a következő öt évet, azaz nem fogja tudni kitölteni november végéig tartó mandátumát. A júniusban megválasztott Európai Parlamentnek július közepén össze kell ülnie, s ott aztán nincsen Hadházy-féle cucuskodás, mint a hibrid plebiszciter vezérválasztási spindiktokráciákban. Akit EP-képviselőnek megválasztanak, az onnantól kezdve az is, minden más uniós stallummal meg összeférhetetlen.

S mit ad Isten, július közepe meg november vége között pont Magyarország adja majd az Európai Tanács soros elnökségét. Így aztán az Európai Tanács elnöke hazánk derék miniszterelnöke, a Brüsszelben méltán népszerű Orbán lenne. Az Unió fővárosában márpedig olvasták a témában Petőfi baljós előrejelzését: „Komor, mogorva férfiú volt Orbán / Bár oly vidám hajnal pirult az orrán.” Félnek is.

Más sem hiányzik nekik, mint hogy a magyar elnökség által összeállított napirend szerint a magyar miniszterelnök vezesse le az európai kormányfők üléseit,

jobbján egy röhögését keserves kínok árán elfojtó Bóka Jánossal.

Ezt is ajánljuk a témában

Márpedig ez lesz, ha az európai vezetők nem rohannak sovány blanc bleu belge-vágtában idő előtt utódot találni Michelnek. Ami nem könnyű biznisz, mert az Európai Tanács elnöke – mint az Európai Unió mindenkori három nagyfőnökének egyike – vérre menő lókereskedelem tárgya szokott lenni az EP-választások után. Gondolhatják, milyen komoly lehet a kompromisszumkényszer, ha az eddigi három elnökválasztásból

kétszer egy színtelen-szagtalan fröccsöntött belga jött ki eredményként, egyszer meg az egyetlen olyan közép-európai vezető, aki német akcentussal beszéli a saját anyanyelvét.

(Az illető jelenleg lengyel miniszterelnökként dolgozik, ajánlom meghallgatni az évvégi köszöntőjét – tényleg olyan, mintha Olaf Scholz felolvasott volna egy fonetikusan leírt lengyel szöveget.)

Szóval vagy elvégzik az európai miniszterelnökök fél év alatt előre azt a munkát, amelyhez még az EP-választások után is hónapok szoktak nekik kelleni, vagy Orbán Viktor megcsinálja Brüsszelben azt, amit eddig csak Ceglédi Zoltán mert Budapesten megtenni: Tanácselnök címmel önálló estet tart. Hiába retteg persze a brüsszeli establishment,

egy legjobb esetben is maximum öthónapos elnökség alatt Orbán Viktor az európai fősodor fogzománcán sem fog áttörni, nemhogy eljutni a gyökérig.

De más lesz a világ azért egy kicsit, ha fél éven keresztül nem egyszerűen csak a magyar minisztériumok mondják meg, miről lesz szó az Európai Tanácsban, de még a szót is a miniszterelnök osztja mindehhez.

Megtanulnák félni Brüsszelben a mindenható Isten humorát, az biztos.

Mert ha a külpolitika mestersége nincs is úgy a vérünkben, mint más környékbeli népeknek, nem lehet nem látni, hogy az Úr azért a magyarokkal van ínség idején.

Játszhat tehát a magyar miniszterelnök magas kockázatú játékokat, a Teremtő csak alányúl néha, mikor igazán szükség van rá. Mire tavaly decemberben épp elagyabugyáltak volna bennünket mindenféle korrupciós vádakkal, kirobbant az Európai Parlament történetének legdurvább korrupciós botránya – s az EP így befoghatta a katari pénzzel teletömött száját szépen, amíg a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási tervet. Aztán a múlt év végén esedékes, magyar pénzeket érintő döntések előtt is pont úgy rendezte a csillagokat, hogy oda kelljen adni nekünk 10,2 milliárd eurót. Most meg felborítatta az asztalt Charles Michellel –

mit ad Isten, pont akkor történik ilyesmi a történelemben először, amikor mi vagyunk a soros elnökök.

A lengyelek után második közép-európai népként tanácselnököt adni – na, az országos nagy móka lenne, de már az is az, hogy a lehetőség egyáltalán felmerült. 

Kedves Mindenható, látom ám, hogy fölös időidben Brüsszelben golfozol. Abba ne hagyd! Öröm nézni.

(Nyitókép: Getty Images)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2024. január 08. 19:51
Michel tudja, hogy Orbán jó csapatjátékos és vissza fogja adni a gólpasszt. Talán már a bizottsági elnöki szavazásnál. Mi pedig örülünk, hogy megnyíltak az uniós pénzcsapok. Az pedig csúcs, hogy Macron mindkettőre rányomta a pecsétet!
alexandrosz-2
2024. január 08. 18:47
Korai az örömöd kohn. Buktával a napot!
KBA98
2024. január 08. 16:55
Kedves és nem kedves libsik, saját sírotokat ássátok! Haladunk, mert elég hideg van a nagy felmelegedés helyett, ha befagy a Duna és sokat szórakoztok, akkor a Főnit meg is koronázzuk és akkor nektek annyi!
P_F_Juli
2024. január 08. 15:34 Szerkesztve
"Kedves Mindenható, látom ám, hogy fölös időidben Brüsszelben golfozol. Abba ne hagyd! Öröm nézni." Igen, és bízzunk benne, hogy a Mindenható tényleg nem hagyja el Szűz Mária védelme alatt álló hazánkat. Valóban van egy különös bája annak, hogy Charles Michel decemberben Budapestre látogatott. Nem gondolom, hogy bárki akkor valamilyen különös indokot látott volna a látogatás mögött. Visszagondolva, akár még lehetett is, csak a Mindenható tudja. Orbán Viktor feladata nem lesz egyszerű enélkül sem. Bárhogy is alakulnak a választások, a konzervatív oldal nehéz következő évek elé néz. Ha jelentősebb előrelépés történne ezen az oldalon, akkor is számtalan buktatóval fog járni az a félév. Ha pedig a liberális oldal megtartja jelenlegi jelentős előnyét, akkor pedig szinte "veszett fejsze nyele" bármely próbálkozás. Ezt Orbán Viktor pontosan tudja, biztosan nem fog jelentkezni a feladatért, viszont ha "megnyeri", felelősséggel a legjobb tudása szerint fogja a rá váró feladatot elvégezni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!