Sztálin védelmében tüntetnek: mi folyik Grúziában?

2024. január 15. 15:54

Georgiában nem mindenkinek tetszett, hogy egy nő megrongált egy szentképet, amelynek egyik oldalpaneljén Sztálint ábrázolták.

2024. január 15. 15:54
null

Szombaton nagyszabású tüntetést tartottak Tbilisziben, miután egy nő megrongálta a grúz fővárosban nemrég felállított, Joszif Sztálin szovjet diktátort ábrázoló vallási ikont – számolt be az Euractiv. A gyanúsított a megmozdulás előtti kedden festékkel fújta le a képet, amely a város Szentháromság-székesegyházban volt kiállítva. 

A tüntetést az Alt-Info nevű oroszpárti konzervatív mozgalom szervezte, akik szerint az ikon „megszentségtelenítése” ahhoz hasonlít, ahogy még a bolsevik időkben a rezsim elnyomta a vallást. Több ezer ortodox-hívő és Alt-Info-támogató gyűlt össze szombaton a georgiai parlament előtt, majd átvonultak a székesegyházhoz, és imádkoztak a Sztálin ikon előtt. A Reuters szerint háromezer ember vett részt a megmozduláson. 

A Grúziai Hazafiak Szövetsége elnevezésű nacionalista párt ajándékozta a szentképet a templomnak. 

Az ikon egyik oldalpaneljén a grúz születésű Sztálin látható, amint Matrona Dmitrievna Nikonova, az orosz ortodox egyház szentje megáldja őt.

Nincs rá bizonyíték, hogy Sztálin valóban találkozott volna Matrona Dmitrievna Nikonovával, aki a diktátor kortársa volt.  A rendőrség nyomozást indított az ikon megrongálásával kapcsolatban, de az aktivisták azt szeretnék, hogy a nő mindenképpen súlyos büntetést kapjon.

A tüntetés végén a résztvevők virágokat helyeztek el az ikon mellett, ezt követően a hívők felsorakoztak, hogy megcsókolhassák a Sztálint ábrázoló ikont. 

Nyitókép:Georgiai kommunisták tüntetnek 2023 májusában/Vano SHLAMOV / AFP
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. január 16. 00:32
Csak a szokásos..
Csomorkany
2024. január 15. 20:40
Húbazmeg, és ezeket is föl akarják venni az Európai Unióba meg a NATO-ba...
palika-2020
2024. január 15. 19:13
Hülye barmok, egy olyan gyilkost balvanyoztok, aki tobb millio embereletert felelos, oruljetek, hogy mar nem el.
pragmatika
2024. január 15. 17:52
@letsgobrandon-2 "bezzeg a britek soha nem csináltak semmi rosszat a gyarmatokon" A népirtás mindenhol bűn. Sztálin esetében azonban az súlyosbít a dolgon, hogy ő a sajátjait is nyírta rendesen. Este még együtt borozott velük, másnap meg ment a fekete volga a "barátokért" . Egy paranoid pszichopata volt a fazon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!