Reuters: Kína egyre nagyobb nyomást helyez Iránra

2024. január 26. 14:59

A húszik folyamatos támadásai jelentősen ártanak Kínának is.

2024. január 26. 14:59

Kínai tisztségviselők arra kérték iráni partnereiket, hogy fogják vissza az általuk támogatott jemeni húszikat, különben károkat szenvedhetnek Peking és Teherán gazdasági kapcsolatai – szúrta ki a Világgazdaság.

A Reuters értesülései szerint a Vörös-tengeren haladó hajók elleni húszi támadások és a kínai–iráni kereskedelmi együttműködés kérdése több kétoldalú találkozón is felmerült az utóbbi időben, az iráni források azonban nem bocsátkoztak részletekbe azok helyét, illetve a résztvevők személyét illetően.

Az iráni külügyminisztérium nem reagált a hírügynökség megkeresésére, a pekingi azonban igen. „Kína őszinte barátja a közel-keleti országoknak, és elkötelezett a regionális biztonság és stabilitás előmozdítása, valamint a közös fejlődés és jólét érdekében.

Határozottan támogatjuk a közel-keleti országokat stratégiai függetlenségük megerősítésében,

valamint a regionális biztonsági kérdések megoldása érdekében történő egyesülésben és együttműködésben” – válaszolták.

A húszik folyamatos támadásai pedig ártanak Kína érdekeinek is,

hiszen a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna a világ egyik legforgalmasabb és legfontosabb kereskedelmi útvonala Ázsia és Európa között, amelyet a kínaiak is használnak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: LI XUEREN / XINHUA / XINHUA VIA AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 27. 18:42
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
lájkbajnok
2024. január 26. 15:28
Irán jobban teszi, ha hallgat Kínára. Vagy picsán lesz rúgva.
ThunderDan
2024. január 26. 15:17
Nekem már olyan sanda gyanúm is volt, hogy titkon az USA áll a húszik mögött... ki szív a balhéval? KÍNA ÉS EURÓPA. Ha egy Északi Áramlat felrobbanhatott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!