Putyin: Leningrád ostroma példátlanul kegyetlen és cinikus volt

2024. január 27. 21:58

Váratlan kijelentéseket tett az orosz elnök.

2024. január 27. 21:58

Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a nácizmus végleges felszámolására szombaton, az egykori Leningrád körüli náci ostromgyűrű áttörésének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Szentpéterváron. „Leningrád ostroma példátlanul kegyetlen és cinikus volt” – mondta az orosz elnök az 1941 és 1944 között 872 napon át tartó blokád áldozatainak állított emlékhely avatásán. Leningrád ostroma alatt több mint egymillió civil halt meg.

„Immár nyolc évtizede nem enyhül a fájdalmunk a rettenetes áldozatok, a kerékbe tört életek miatt” – hangsúlyozta az elnök.

Mindent megteszünk, hogy véglegesen felszámoljuk a nácizmust”

 – hangsúlyozta az orosz elnök, oldalán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel. Mindez pár héttel az Ukrajna elleni offenzíva megindításának második évfordulója előtt történt. A támadást az orosz vezetés a szomszédos ország „nácimentesítésének” szándékával indokolta.

„A kijevi rezsim továbbra is dicsőíti Hitler cinkosait, az SS embereit, és terrorizálja mindazokat, akiknek ez nem tetszik” – jelentette ki Putyin. Az orosz elnök beszédében oroszellenességgel vádolta meg Európát. „Európa egyes országaiban az oroszellenességet állami politika szintjére emelték” – emelte ki.

Putyin bírálta a balti államokat is. Kijelentette, hogy a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező

Észtországban, Lettországban és Litvániában tízezreket nyilvánítanak alsóbbrendű embereknek,

fosztják meg őket a legalapvetőbb jogaiktól és vetik őket alá üldöztetésnek”.

Vlagyimir Putyin családját közvetlenül érintette Leningrád ostroma; ő maga is Leningrádban született 1952-ben, bátyja az ostrom idején halt meg, anyja kis híján éhen halt, az apja pedig, aki a Vörös Hadseregben harcolt, a város közelében sebesült meg.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 29. 15:20
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Aerion
2024. január 28. 17:40
Az itteni degeneráltaknak, a nemzetközi nemzetbíróság előtti perük szüneteiben második világháborús szovjet irodalom hallgatására kötelezném őket. Éjjel és nappal. Érje őket valami jó is az életben a halálukon kívül.
Aerion
2024. január 28. 17:35
Leningrád ostroma kapcsán eszembe jut Nyikolaj Csukovszkij 'Kisleányom – Életem' című elbeszélése. Mintha az ember lelkét tépnék ki. Persze, ez csak abban az esetben lehetséges, ha ilyen van valakinek. Az itt tobzódó náciknak aligha.
lajajakab11
2024. január 28. 12:33
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!