Politico: Észtország kirúgta az orosz egyház vezetőjét

2024. január 19. 07:43

Tallinn „biztonsági fenyegetést” látott személyében.

2024. január 19. 07:43

Észtország bejelentette, hogy nem újítja meg az észt ortodox egyház metropolitájának, Eugénnak a tartózkodási engedélyét, mivel nemzetbiztonsági fenyegetést látnak személyében – számolt be a Politico. Az orosz ortodox pap, teljes nevén Valeri Resetnyikovnak február 6-ig el kell hagynia az országot az észt közszolgálati televízió szerint.

Eugén a moszkvai patriarchátus képviselőjeként nyilvános kijelentéseiben támogatta Oroszországot, amely háborút folytat Észtország szövetségese, Ukrajna ellen – ismertette a lap. Indrek Aru, az észt határőrség szóvivője elmondta, hogy „a belügyminisztérium képviselői többször is találkoztak Resetnyikovval, hogy elmagyarázzák neki, 

fel kell hagynia azzal, hogy nyilatkozataiban a Kreml és Oroszország katonai akcióit igazolja.”

„Azonban a Resetnyikov nem változtatott magatartásán, ezt pedig összeegyeztethetetlennek találtunk Észtország értékeivel és jogi környezetével” – tette hozzá Aru.

A szóvivő azt is megjegyezte, hogy mind a moszkvai pátriárka, mind Eugén metropolita cselekedetei elősegítették Oroszország biztonságpolitikáját Észtországban, pedig mint ismert, 

az észt parlament korábban Oroszországot terrorista államnak nyilvánította.

Resetnyikov négy éve él Észtországban, tartózkodási engedélyét két évvel ezelőtt hosszabbították meg – még mielőtt Oroszország lerohanta volna Ukrajnát – írta a Politico.

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: DENISLAV STOYCHEV / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 20. 18:56
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
2024. január 19. 20:06 Szerkesztve
@zsuzsa-963: Jóember, nincs olyan, hogy liberál-bolsevik. Ez két ellentmondó fogalom. Kábé mint a becsületes NER lovag. Az orosz papot meg nem megnyúzták, ne gyere már a fságaiddal. Nem hosszabbították meg a tartózkodási engedélyét. Szabadon távozhat szeretett hazájába, a sztálinista Oroszországba. Kíváncsi vagyok, mit írsz amikor meglátod Mészáros yachtját. Lopásocska? Megélhetési bűnözés?
trash5
2024. január 19. 19:59
"Ja, bubuka, valami bizonyíték van már a Kijev Szelleme által lelőtt A-50-esre? A pár hete lelőtt Szu-34-esekre? " Ez mutatja az orbáni propaganda mindent elsöprő erejét. Ennyire megszopatják a hívőket. Az orosz ultranacionalisták már rég napirendre tértek, hogy az 130 milliiárdos A-50 repülőgépük leszállt a Moszkva cirkálóra, és az IL-22 se repül többet. De a magyar fideszkomcsik még a mai napig tagadják. Jóember, bejelentik az ukránok, látszik a radarképen, megerősítik az oroszok, a sajttá lyuggatott IL-22-ről fénykép van. De ha orbán geci azt mondja, hogy az orosz megszállók jó elvtársak, akkor olyan nem lehet, hogy az elvtársi repülőgép tengeralattjáróvá változik. Az repül azóta is.
Volo
2024. január 19. 17:15
Ez ismerős, a kommunisták, ( bárminek is nevezik magukat! ) mindig a papokat üldözik, először! Aztán az ortodox katolikusokat... Aztán mindenkit aki nem hódól be nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!