Orosz szakértő: Putyin nukleáris blöffje működik

2024. január 11. 21:01

Jaroszlav Trofimov orosz író szerint „Amerika elszalasztotta a lehetőséget Ukrajna döntő támogatására”.

2024. január 11. 21:01

Jaroszlav Trofimov orosz író, a The Wall Street Journal vezető orosz szakértője új könyvében részletezi a háború kétéves folyamatát, ukrán és amerikai tisztviselők, katonatisztek, valamint hírszerzők ismereteire alapozva.

A kijevi születésű, Pulitzer-díjas író 1999 óta szerzője a lapnak, és több hónapot töltött az ukrán fronton. Közeli szemtanúja volt többek között Wagner-csoport elleni küzdelemnek Bahmut ostromakor – ismertette az Euronews. Trofimov szerint 

Putyin terve egy ördögi villámháború volt, ami nem törődött a szeizmikus geopolitikai következményekkel”

„Ezektől – mindmáig – azért nem riadt vissza, mert pontosan tudta, hogy nyugati ellenfelei rettegnek a nukleáris opciótól” – fogalmazott a szakértő.  Emlékeztetett, hogy az ukrajnai háború első évében Vlagyimir Putyin és „legközelebbi politikai híve”, Dmitrij Medvegyev többször is atomfegyverrel fenyegette meg a Nyugatot. 

Bár Kijev meggyőzte a szövetségeseket, hogy ez blöff, a zsarolás mégis működött”

– húzta alá Trofimov.

Putyin idejében figyelmeztetett

Az orosz író arra is kitér új kötetében, hogy Putyin már az invázió kezdetén figyelmeztette a Nyugatot a konfliktusba való beavatkozás súlyos kockázatára. Ez nem volt teljes újdonság, mert az elnök már 2018-ban kijelentette, hogy – katonai doktrínájának megfelelően – Oroszország kész felhasználni nukleáris fegyvereit.

Az elnök a lehetséges agresszorokat nem nevezte meg, és arról sem beszélt, hogy mi a helyzet akkor, ha maga Oroszország az agresszor.

 Arról sem szólt, hogy minek minősül az olyan lépés, amikor atomfegyvereket helyez el egy szomszédos állam területén (Belarusz), vagy nukleáris tengeralattjárókat üzemeltet a NATO közvetlen közelében, hogy ezzel is fenyegesse ellenfeleit” – hívta fel a figyelmet a szerző. „Már az ukrajnai háború első napjaitól kezdve 

az amerikai adminisztráció vezető szempontja volt, hogy a konfliktus ne lépje át a Kreml által felrajzolt »vörös vonalakat«,

 és ne provokáljon közvetlen, és főként ne nukleáris konfrontációt Oroszország és a NATO között” – húzta alá Trofimov. Az összeállításból az is kiderült, hogy az újságíró által megkérdezett amerikai hírszerzési szakértők szerint 

a nukleáris opció esélye továbbra is 50-50 százalék, azaz „elfogadhatatlanul magas”. 

„Ez az igazi oka annak, hogy Putyin atomblöffje bevált, mert soha nem is hívta le senki” – szögezte le Jaroszlav Trofimov.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: ALEXANDER RYUMIN / POOL / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 21. 18:16
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Akitlosz
2024. január 12. 02:05
A cikk csak azt bizonyítja, hogy a Kijevben születettek is oroszok. Akkor a város miért tartozik Ukrajnához?
Martell 2
2024. január 12. 02:02
Degenerált hazaáruló.
Akitlosz
2024. január 12. 02:01
Még egy szakértő újságíró, aki atomháborút szeretne. Csak azért nem milliószor annyi cikket írtak ezek az újságok 2022. óta az atomháborúról, mint amennyi volt, mert milliószor nulla is nulla. Attól még nem fog érdekelni egy cikk, se egy könyv, mert a szerzője atomháborúról fantáziál. Gagyi provokációk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!