„Orbán-veszélyről” írnak a nyugati lapok, csak azért, mert szuverenista politikus irányíthatja az Európai Tanácsot

2024. január 08. 09:54

A La Repubblica szerint 26 tagország rémálma lenne, ha Orbán Viktor venné át ideiglenesen az Európai Tanács elnöki pozícióját, mert ő az EU legszuverenistább kormányfője.

2024. január 08. 09:54

Júliusra kell előrehozni Charles Michel utódjának kijelölését, ha el akarják kerülni az Orbán-veszélyt. Amennyiben a magyar miniszterelnök kerülne az Európai Tanács élére, az kisebb rémálom lenne a 26 tagállam számára, hiszen ő az EU legszuverenistább kormányfője – írja a La Repubblica.

Az olasz lap szerint Orbán Viktor Európa-ellenes, ám ezzel ellentmond, hogy a Mandinernek többek között arról beszélt, nem elhagyni, hanem elfoglalni akarja Brüsszelt.

Mint megírtuk, Charles Michel jelölteti magát az európai parlamenti választásokon, így az uniós vezetőknek gyorsan meg kell majd állapodniuk az utódjáról. Ha nem sikerül, akkor – mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – Orbán Viktor vezetné az üléseket, amitől már most pánikolnak Brüsszelben.

Michel meg is próbálta lehűteni a kedélyeket, mondván, számos eszköz áll rendelkezésre, hogy elkerüljék ezt a forgatókönyvet.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2024. január 08. 11:49
Bárcsak így lenne!
hegyaljai-2
2024. január 08. 10:31
Visszatérve a lényeghez, az Európai Tanács elnökének a hatalma korlátozott. Csak a napirendre tehet javaslatot, amelyet a tagállamok szabotálhatnak. Ezt cáfolni lehet bármivel, amikor a az Európai Tanács elnökének kezdeményezése a tagállamok, a Parlament, vagy a Bizottság véleményével szemben érvényesült a múltban. Kétségtelen viszont, hogy a pozíció jelentős sajtó megjelenési potenciállal jár. A téma felvetése szép példája a hungaarofóbiának.
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. január 08. 10:23
Remek, fosson csak a FOS. Düledezik a kóceráj.
Takagi
2024. január 08. 10:18
Jajj, jujj! Most mi lesz??? Rothadók bűzös lehelet lengi be Európát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!