Miközben a magyar uniós forrásokat visszatartják, Brüsszel százmilliókat ad a Soros-egyetemnek

2024. január 24. 06:00

Sok százmillió forintot fordít Brüsszel egy erősen aktuálpolitikai jellegű, liberális kutatásra. A projektet a több százmillió forinttal megtámogatott Soros-egyetem vezeti, mindeközben a magyaroknak járó uniós források jórészét továbbra is visszatartják.

2024. január 24. 06:00

„Lengyelország visszatérése a demokráciához – az új kormány előtt álló kihívások”, „Hogyan ásták alá a lengyel választások integritását”, „A korrupció és autokratizáció szankcionálásának (geo)politikája Magyarországon”. Ilyen és ehhez hasonló című, súlyosan egyoldalú és elfogult írásokkal találkozik az ember, ha átlapozza az uniós közpénzekből működtetett authlib.eu internetes oldal blogszekcióját.

Az említett honlap egy „Neo-Authoritarianisms in Europe and the Liberal Democratic Response (AUTHLIB)”, magyarul „Új tekintélyelvű rendszerek Európában és a liberális demokrata válasz” nevű projekt keretében működik, amit az egyszerűség kedvéért innentől AUTHLIB-ként tárgyalunk. Az nehezen kimondható, tudományoskodó munkacímű, valójában erősen ideologikus kutatásokat az Európai Unió Horizon programjából finanszírozzák.

A 2022-től 2025 szeptemberéig zajló projektet több, mint 2,5 millió euróval, napi árfolyamon 964 millió forinttal támogatja Brüsszel.

Az AUTHLIB-projekt középpontjában a Soros-egyetem áll. A CEU budapesti kampusza körülbelül 200 millió, míg a CEU GmbH további 93 millió forintot kap erre a projektre. A többi résztvevő szervezet/egyetem a következő összegekben részesül: Fondation Nationale Des Sciences Politiques (335.725 €), Univerzita Karlova (261.878 €), Scuola Normale Superiore (194.850 €), Universytet SWPS (429.252 €), The Transatlantic Foundation (240.655 €), Universitat Wien (290.716 €) és a University of Oxford, valamint a Charles University (utóbbi kettő nem kap az uniós forrásokból).

Az említett szervezetek közül érdemes kiemelni a Transatlantic Foundation-t, ami az amerikai German Marshall Fund európai és EU-ban bejegyzett ágát, melynek irodája Brüsszelben található. A German Marshall Fund az elmúlt évek során rengeteg pénzt, közel 1,4 millió dollárt, azaz közel félmilliárd forintot kapott az OSF-től.

Forrás: Open Society Foundations

A brüsszeli finanszírozású projektet megbízható balliberális káderekre bízták.

Az egyik kulcsszereplő a honlap alapján Enyedi Zsolt, aki 2016 és 2020 között a Soros-egyetem rektorhelyettese volt. Szintén a CEU projektcsapatának tagjai között szerepel Michael Ignatieff, aki 2016 és 2021 között a Soros-egyetem rektora, még korábban, 2008-tól 2011-ig pedig a Kanadai Liberális Párt és a parlamenti ellenzék vezetője volt. Szintén a Soros-egyetemen dolgozik rektorhelyettesként Fodor Éva, akinek legutóbbi könyve az „Az Antiliberális Magyarország genderrezsimje” című mű. A Soros-egyetem a projekt honlapja alapján összesen 19 tagot delegál a kutatói csapatba.

Az AUTHLIB-projekt lebonyolítását egy háromfős tanácsadó testület segíti, amelynek tagjai Staffan I. Lindberg, Mieke Verloo és Marlene Wind. Staffand I. Lindberg politológus jelenleg a Gothenburg Egyetemen működő V-Dem Institute igazgatója és professzora, az egyetem korábban többször is kapott támogatást Sorosék alapítványától. Mieke Verloo a holland Radboud University-n az összehasonlító politika és az egyenlőtlenségi ügyek professzora, továbbá a Bécsi Humántudományi Intézet (IWM) állandó munkatársa. Számos publikációja a Soros-egyetemen jelent meg.

Marlene Wind a koppenhágai egyetem professzora, a Centre for European Policy Studies igazgatója (mely a szervezet szerepel az Open Society Foundations, azaz Sorosék alapítványa által támogatottak listáján), valamint az iCourts társalapítója. Wind 2020-ban Ursula von der Leyen tanácsadója is volt, 2021-ben az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek a demokráciával foglalkozó különleges tanácsadójává nevezték ki. Ugyanebben az évben részt vett a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat és a Soros-egyetem által szervezett Budapest Fórumon is.

Szintén 2021-ben

a 24.hu is készített Winddel egy interjút, amelyben egyebek közt arról beszélt, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat Brüsszelnek el kell zárnia:

„…le kell állítani a pénzeket, és ezzel kell nyomást gyakorolni ezekre az országokra. Nem hiszem, hogy a hetes cikk működik, és nem hiszem, hogy a párbeszéd működik. Beszélgettünk eleget. Nem történt semmi.” Tehát Marlene Wind személyében egy, Brüsszel által fizetett szereplő javasolta a hazánknak járó források küldésének leállítását, a hazánkra történő nyomásgyakorlást.

Nem ez az egyedüli megdöbbentő elem az AUTHLIB-projektben. Ugyanis a 2024-es év terveivel kapcsolatban 2023 decemberi hírlevelükben egyebek mellett azt írták, hogy „(…)

egy olyan eszköztárat dolgoznak ki, amellyel a liberális politikai döntéshozók fel tudnak lépni az illiberális kihívások ellen”.

Mindezt nehéz másként értelmezni, minthogy Brüsszel az uniós adófizetők pénzéből segíti a Soros-hálózatot a választási beavatkozásban. Korábban egyébként hasonló jelenségek voltak megfigyelhetők a dollármédia és a politikai aktivistacsoportok finanszírozása kapcsán is.

Emlékezetes, Alex Soros 2023 augusztusában arról írt a Politico nevű hírportálon, hogy „a hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros »elhagyja Európát«, félrevezetőek. Nem távozunk”. Úgy tűnik, hogy Sorosék hálózatának finanszírozását a 2024-es európai parlamenti választásokra ráfordulva több esetben Brüsszel vette át.

(Folytatjuk)

Fotó: THOMAS PETER / POOL / AFP

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2024. január 24. 11:50
Számtanóra hülye újságíróknak - nem csak mandineres (ha tévesen számolok javítsatok): Tudtommal az aktuális forrásösszeg 30Mrd EUR, ebből bejött 10Mrd + 500Millio 1/ ebből újságíró (most épp nem itt) kiszámolta, hogy ez 600Mrd forint !!!!!!?????? - még véletlenül sem 4200Mrd (csak az egyszerűség kedvéért kerekítve. És ez másodszorra is képes volt megjelenni a Magyar Hirlapban 2/ Számoljunk úgy mint a tyúk, hogy egy....kettő....sok, legyen a sok 300 millió forint. A 30Mrd EUR nak a 300millio forint a 0,0025 %-a Akkor ebben most az a döbbenetes, szörnyű, elképesztő botrányos, de én inkább idiótának nevezem amikor cikket írnak olyanról, mintha a családfő a 600e forintos keresetéből elivott volna 15 forintot a szegény gyerekei elöl és ezért a publikációért cikkírónak kifizetnek tízezer forintokat miközben mélyszegénységben él mindenki Magyarországon
Zokni
2024. január 24. 10:50
Évikének két dolgot, két tévedésére. 1. “Egyesült európa és liberalizmus egymásnak szögesen ellentmondó gondolatok. Oximoron. Fából vaskarika. Valami vagy egyesült, vagy liberális.” - írja itt. Ez tévedés. De persze a “liberalizmust” úgy kell érteni ahogy van. És nem úgy, mint Ön teszi: ahogy érti, vagy érteni akarja. 2. Ahol lángeszű álneves azt írta, hogy Isten nem tért ki a melegek család utáni vágyaira, és én meg pár egyébre utaltam, amire SZINTÉN nem, Ön azt válaszolta, h mert nem ért rá. Erre reagáltam így: "A nyolcadik napról egyenlőre még nincs szó. Addig is, az embernek szabad akaratot adott, és minden hatalmat Krisztusra ruházott." - írja, és fogalmam sincs, miért. Mert a felsoroltakra, melyeket az ember alkotott, szintén nem tért ki. Ez is egy amolyan "vallásos" megnyilvánulás. Ha válaszolni nem tudok, akkor bizonyságot teszek. És ámen. Vagy ahogy most mondják: "oszt' jó napot!"
robertdenyiro
2024. január 24. 10:37
"A CEU budapesti kampusza körülbelül 200 millió forintot kap erre a projektre" Csak nem az a nem létező egyetem amit már rég beszántottak? Hogy mik vannak. #nincshálózat
2024. január 24. 10:28 Szerkesztve
Ugye, akkor nem lenne “erősen aktuálpolitikai jellegű” egy ilyen politikatudományos kutatás, ha a Fidesz 2010-es hatalomra kerülésekor nem, az addig a Magyar Köztársaság által (egyébként Orbán és sleppje által is) elfogadott demokratikus rendszer felszámolását tette volna a “politikája” középpontjába. És nem jár semmi. Vagy ha igen, az EU azzal az (egyébként Orbán és sleppje által is támogatott) ígérettel fogadta be a közösségbe a Magyar Köztársaságot, hogy nem fogják a mindenkori vezetői eltulajdonítani belőle azt, amit elbírnak. Mert most akkor először ennek az ígéretnek a betartása járna a közösség számára!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!