Megrepedt a pilótafülke ablaka, visszafordult egy Boeing Japánban

2024. január 13. 17:14

A repülő fedélzetén senki sem sérült meg.

2024. január 13. 17:14

Az All Nippon Airways (ANA) egyik belföldi járata visszatért a kiidulási reptérre azt követően, hogy a pilótafülke ablaka megrepedt. A BBC beszámolójából kiderült, hogy a repedéseket a pilótafülkét körülvevő négy ablakréteg közül a legkülsőn észlelték.

Az ANA NH1182-es járata a hokkaidói Szapporo városából a Honshun található Toyamába tartott. A repedést akkor találták meg, amikor a járat Hakodate felett haladt el – mondta el a légitársaság szóvivője.

 „Bár az eset nem volt súlyos, de ha nem javították volna, komoly veszélyt okozott volna” – mondta egy légügyi szakértő.

A repülő fedélzetén senki sem sérült meg.

A repedés oka egyelőre ismeretlen

John Strickland szerint a repedés oka egyelőre ismeretlen.

„Ilyen dolgok néha előfordulnak, valami becsapódhatott az ablakba, például egy madár vagy egy nagyobb darab jég. (...) Alkalmanként előfordulhat, hogy a kopás miatt következik be egy törés, de ez nagyon ritka” – tette hozzá a szakértő.

Elmondta, hogy a légitársaságnak az egész ablakot ki kell cserélnie, nem csak a törött réteget, hogy a repülőgép teljesen biztonságos legyen. „Ez egy kicsit olyan, mint a hármas üvegezés, az egésznek épnek kell lennie” – magyarázta.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az elmúlt időszakban nem először merült fel probléma Boeing gépnél. Legutóbb az Alaska Airlines egyik repülőgépe hajtott végre kényszerleszállást az oregoni Portlandben, miután a repülő egyik ablaka szó szerint kirepült a levegőbe.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2024. január 14. 12:26
A Boeinget még az ág is húzza...
Cassi
2024. január 14. 07:01
Minden légibaleset után hosszú ideig minden piszlicsáré repülési eseményt lehoz a sajtó, hogy legyen mire klikkelni.
Akitlosz
2024. január 13. 18:53
„Bár az eset nem volt súlyos, de ha nem javították volna, komoly veszélyt okozott volna” – mondta egy légügyi szakértő." Ja, ha felmennek 11 km magasra, akkor igen. Alacsonyan kell maradni 5 km alatt és akkor nem lesz baj. Suhajdának se volt semmi baja, ameddig nem ment 8000 méter fölé. Ott fent alacsony nyomás, kevés az oxigén és marha nagy hideg van. A repülőgépkabin meg túlnyomásos és meleg, így folyamatosan nyomja kifelé az ablakot a túlnyomás, a légellenállás meg befelé.
EX_Terminator
2024. január 13. 17:46 Szerkesztve
feszültségi törés a sarokban? Arra figyeljenek nagyobb bajra utalhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!