Megbénulhat Németország, Scholz példátlan kihívással néz szembe

2024. január 06. 12:08

Már egy minisztert is feltartóztattak német gazdák, akik a kormány szerint „túllépték a határokat”.

2024. január 06. 12:08

Olaf Scholcz kancellár mellett a német kormány több tagja is elítélte pénteken a támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák egy csoportját, amely előző nap megakadályozta, hogy a szabadságát töltő Robert Halbeck gazdasági miniszter leszálljon egy kompról, illetve megpróbáltak feljutni a járműre. A kormány több más tagja mellett maga Halbeck is hangot adott aggodalmának az incidens miatt. 

Aggaszt, hogy az országban ennyire felforrósodott a hangulat” 

– nyilatkozott a pénteken már schleswig-holsteini otthonában tartózkodó miniszter. Sajnálatosnak mondta, hogy nem tudott beszélni a tüntető gazdákkal, a komp pedig kénytelen volt visszafordulni.  

A német kormány nem enged a gazdák követeléseinek

Olaf Scholz kancellár szintén bírálta és szégyenletesnek nevezte a gazdatüntetők csütörtöki akcióját. „Minden tiszteletem a virágzó tiltakozási kultúráé, de a politikai erkölcs ilyesfajta brutalizálását senki sem nézheti el közömbösen” – írta a kancellár az X közösségi oldalon. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az eset felidézte Walter Lübcke bevándorláspárti politikus halálának emlékét, akit 2019-ben gyilkolt meg egy szélsőjobboldali támadó. 

Soha nem szabad elfelejtenünk, hová vezethet a politikai agresszió” 

– mondta a Funke Media Groupnak nyilatkozva. Cem Özdemir német mezőgazdasági és élelmezési miniszter szintén elítélte a csütörtöki incidenst, amelynek résztvevőit szerinte nem érdekli a német mezőgazdaság helyzete, csak a felforgatás lehetősége lebegett a szemük előtt. Egyúttal kijelentette: a német kormány nem enged a gazdák követeléseinek a költségvetési támogatások idei megvonásával járó terheik további csökkentésére.   

Az Olaf Scholz vezette hárompárti kormánykoalíció csütörtökön – az esti tüntetés előtt – módosította a 2024-es szövetségi költségvetésben a mezőgazdasági támogatások csökkentésére vonatkozó tervezetet, miután a múlt hónapban több száz gazdálkodó tiltakozott Berlin központjában az adókedvezmények teljes körű megvonása ellen. Azonban az új javaslat sem győzte meg a gazdaszövetséget és a gazdákat, akiknek egy 250-300 tüntetőből álló csoportja várta csütörtök este az egyik északi-tengeri szigetről hazatérő Robert Habecket.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2024. január 06. 19:08
Ne hagyjátok magatokat gazdák, adjatok a vörös férgek pofájára.
fatman
2024. január 06. 15:48
ezek a mocskos állatok szétbaszták a német ipart, most pedig a német mezőgazdaságot is szétkúrják, csak azért, h ideig-óráig még picit finanszírozzák a mocskos nigger migránsokat, meg a rohadt ukrán fasisztákat a CIA megrendelésére... aztán mi lesz? amikor már teljesen elfogy a pénz, faszfejek???
faramuci
2024. január 06. 15:47
Rammsteini légibázist kéne blokádolni a német gazdáknak,mivel az őket hátrányosan érintő döntéseket onnan súgják Sholz fülébe.......
Málaga21
2024. január 06. 14:43
Majd ezeknek is befagyasztják a számlájukat, mint a kanadai kamionosoknak. Nem véletlenül akarják kivezetni a készpénzt, és betiltani a kriptókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!