Lehet betiltással fenyegetni, perbe fogni, de az amerikai választót mindez nem érdekli: földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az éjszaka Trump

2024. január 16. 06:36

Elindult az Egyesült Államok 2024-es előválasztási versenye!

2024. január 16. 06:36
Former President Trump Holds Iowa Caucus Night Event In Des Moines

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Donald Trump megnyerte az Egyesült Államok első, 2024-es előválasztási versenyét, könnyedén maga mögött hagyva ellenfeleit. A nagy arányú győzelem lendültet adhat a volt elnök kampányának – jegyezte meg a The Guardian

A második helyen Ron DeSantis floridai kormányzó végzett, meglepetés győzelmet aratva Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és ENSZ-nagykövet felett. A floridai kormányzó hagyományos iowai kampányt folytatott, meglátogatva mind a 99 megyét. A második hely DeSantis kampányát is erősítheti, bár még ezzel együtt is tetemes a lemaradása Donald Trumppal szemben. A The Hill azt írja: Vivek Ramaswamy indiai származású üzletember a megmérettetés után bejelentette, hogy kiszáll a versenyből, és szimpatizánsait Donald Trump támogatására biztatta.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap szerint a Trump mögötti támogatottság elsöpörte a volt elnök jogi gondjait és az demokráciával kapcsolatos aggodalmakat. 

Az amerikai politikában tagállami előválasztásokon dől el, ki lesz egy a pártok elnökjelöltje, azaz mindkét párt a tagállamokban versenyezteti jelölt-jelöltjeit az elnökválasztás előtt. Az lesz az elnökjelölt, aki a legtöbb tagállamban nyer. Az előválasztási szezon az elnökválasztás évének januárjában vagy februárjában kezdődik Iowában, amit New Hampshire követ, s az utolsó megmérettetéseket június elején tartják. Az elnökválasztás novemberben lesz. Annak ellenére, hogy hivatalban lévő elnökük van, a demokraták is tartanak előválasztást, Joe Bidennek két kihívója akadt. Bővebben erről itt olvashat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. január 17. 00:00
>>>Ugandai Bubuszintetikus 2024. január 16. 14:23 Egyébként az, amit csinálunk, az a republikánusok szemét is szúrja.<<< Ennyire azért ne legyél naív. Leszarják a republikánusok, hogy mit írogattok itt.
gacsat
2024. január 16. 18:27
Az 50% azért nem olyan elsöprő győzelem.
Verdbenekhy
2024. január 16. 15:22
Iowa mindig is redneck fellegvár volt! Ott borítékolható volt a bunkóság tombolása!
Ugandai Bubu
2024. január 16. 14:17
Trump győzelme hatalmas lépés azon az úton, amin a fogalmatlan tovább önelégülten menetel a világméretű rábaszás felé. Hajrá Trump, hajrá Fidesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!