Ki lesz Gáza ura a háború után? Izrael előállt a tervével

2024. január 05. 12:31

Izrael és az Egyesült Államok vezetése nem ért egyet azzal kapcsolatban, hogy ki vegye át Gáza vezetését a háború után. A Biden-kormány a Palesztin Hatóságra bízná Gázát, amit azonban a palesztinok sem szeretnének.

2024. január 05. 12:31
Palestinians flock to markets in southern Gaza on the second day of humanitarian pause

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter ismertette javaslatait arról, hogy miként alakuljon Gáza kormányzása a háború után – számolt be a BBC News

Az izraeli javaslat szerint a palesztinok kezében maradna a terület igazgatása, de a Hamász vezetőit elmozdítanák a hatalomból, és Izrael ideiglenesen átvenné a biztonsági irányítást a terület felett. 

A terv szerint egy nemzetközi koalíció biztosítaná az övezet újjáépítését. 

„Gáza lakosai palesztinok, ezért palesztin testületeknek kell irányítani a területet, azzal a feltétellel, hogy nem ellenségeskednek és nem fenyegetik Izrael államát” – mondta Joáv Gallant. 

Az izraeli miniszter terve Egyiptomnak is szerepet szánna Gáza jövőjében, de hogy mi lenne ez a szerep, azt nem fejti ki a dokumentum. 

Izraelben és a világ körül is heves viták folynak arról, hogy mi legyen a Gázai övezet sorsa a háború után, hiszen a területen magas a Hamász támogatottsága. Gallant javaslatait nagy valószínűséggel el fogják utasítani a palesztinok. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök eddig nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy miként képzeli el Gáza jövőjét. 

Azt korábban már egyértelművé tette a miniszterelnök, hogy a gázai szárazföldi hadművelet célja a Hamász vezetőinek likvidálása és a terrorszervezet teljes felszámolása. 

Csütörtök este összeültek az izraeli miniszterek, hogy tárgyaljanak Gáza jövőjéről, azonban 

a tárgyalás veszekedésbe fulladt, miután egymásnak ugrott a katonai és a politikai vezetés

 – számolt be a Times of Israel. 

A vita nem Gáza jövője miatt robbant ki, hanem azzal kapcsolatban, hogy a katonai vezetés vizsgálatot kezdeményezett a hadsereg által elkövetett hibákkal kapcsolatosan. A miniszterek szerint azonban ennek nincs itt az ideje. 

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a napokban újra látogatást tesz a régióban, ahol egyeztetni fog a palesztin és az izraeli vezetőkkel is Gáza jövőjéről. 

Az amerikaiak a Palesztin Hatóságra szeretnék bízni Gáza irányítását – annak ellenére, hogy a palesztinok körében egyre népszerűtlenebb a szervezet. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Atia Darwish / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MerivaD
2024. január 08. 07:20
Gáza Izrael kezében volt és van ma is. Mi a kérdés?
ottoka-0
2024. január 05. 20:04 Szerkesztve
Már arról gondokodnak, ki vegye át Gaza vezetését, arról pedig csak értintőlegesen gondolkodnak, ki vegye át az ukránok vezetését
Tommaso
2024. január 05. 18:31
Az Izraellel (nagyjából) semleges arab államoknak kellene ideiglenesen átvenni Gáza, és a gázai arabok irányitását. Ők felügyelnék a rendet, az közigazgatást, az újjáépitést. És arab oldalról ellátnák az izraeli-palesztin határ védelmét is. Hogy sebe-seki. Megoldási ötleteket lehetne átvenni Németo. 1945 utáni megszállása (felettébb sikeresnek bizonyult) gyakorlatából. Akinek akad jobb ötlete, elő vele! Mert bármi jobb, mint a hosszú izraeli mexállás.
Tommaso
2024. január 05. 18:29
A történelemhamisitó antiszemita levi87 szerint a 3500 éve ott élő zsidók néhány év múlva azt mondják, (ami igaz ), hogy ők mindig is ott éltek. S az első burnuszos arab csak 1300 évvel ezelőtt - tévedésből tevegelt arra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!