Francia lap: Az Európai Unió attól tart, hogy Szlovákia átáll az oroszbarát táborba

2024. január 31. 09:42

A Le Monde szerint Robert Fico kettős nyelvezetet használ Ukrajnával kapcsolatban.

2024. január 31. 09:42

A Le Monde szerdai print kiadásában a lap regionális tudósítója a Robert Fico, szlovák miniszterelnök által Ukrajnát illetően használt kettős nyelvezetről írt. Fico január 20-án arról beszélt a televízióban, hogy 

Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa és irreális pozícióból harcol 

azért, hogy az oroszok kivonuljanak Donbászból és a Krímből”.

 A cikk úgy fogalmazott: az Európai Unió attól tart, hogy Szlovákia – a magyar Orbán Viktor mintájára – az oroszbarát táborba áll át. A beszámoló szerint ugyanakkor egészen idáig a szlovák kormányfő (ellentétben magyar példaképével) gondosan figyelt arra, hogy ne törje meg az Unió Ukrajnával kapcsolatos egységét. 

Ezt is ajánljuk a témában

A szlovák kormány – a magyar vétóval ellentétben ‒ megszavazta az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós uniós segélyt is. 

Robert Fico nem Orbán Viktor” 

Ezt is ajánljuk a témában

– idézte a lap Michal Vasecka, a Bratislava Policy Institute szociológusa, hogy megmagyarázza a két ország diplomáciai stratégiájában tapasztalható jelentős különbséget, amely a felszínen nagyon hasonló, oroszbarát pozíciók mögött áll. 

„Valójában nagyon kevéssé érdekli a külpolitika, nem álmodik arról, hogy az illiberális Európa élére álljon, mindenekelőtt azok az uniós források érdeklik, amelyeket pártja javára akar fordítani” – tette hozzá Vasecka. 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: HALIL SAGIRKAYA / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pguszti-2
2024. január 31. 15:53
Én nem bízom Ficoban. Szerintem holnap ahelyett, hogy kiállna Orbán mellett az EU csúcson, majd inkább beteget jelentve otthon marad.
csendbiztos-2
2024. január 31. 12:59
Ezek szerint minden fekete vagy fehér. Aki nincs velünk az ellenünk van. Aki nem támogatja Ukrajnát az Orosz párti.Ezekből a szájakból azt az egyet még nem hallottam, hogy esetleg aki nem támogatja Ukrajnát az a saját hazája érdekeit helyezi előbbre.
optimiska-2
2024. január 31. 12:21
Az ukrán faszista rendszer súlytja a összes nemzeti kisebbséget: magyarokat, szlovákokat, románokat, lengyeleket, oroszokat...stb. A többi kormány azért nem áll ki értük, mert inkább alávetik magukat az EU nak, egyszersmind jobban gyűlölik az oroszokat, mint amennyire szeretik saját testvéreiket. Jellemtelenség!
makapaka2
2024. január 31. 11:30
Ha valaki csupán épeszű, és nem ukrán barát, ATTÓL MÉG NEM OROSZBARÁT:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!