Ferenc pápa tanácsadója: Felülvizsgálnám a cölibátus követelményét

2024. január 08. 16:12

Szokatlan álláspontot fogalmazott meg a máltai érsek, Charles Scicluna.

2024. január 08. 16:12
null

Charles Scicluna máltai érsek, Ferenc pápa tanácsadója arról beszélt a Times of Malta lapnak: a római katolikus egyháznak komolyan el kéne gondolkodnia azon, hogy engedélyezzék a papoknak a házasságot.

„Ez az első alkalom, hogy nyilvánosan beszélek erről, és sokan valószínűleg eretneknek fognak tartani” – mondta az érsek, aki szerint erről már a Vatikánon belül is beszélt, ugyanakkor hozzátette, hogy a végleges döntés természetesen nem az övé.

Miért kellene elengednünk egy fiatalember kezét, akiből remek pap lett volna, csak azért, mert megházasodna? Számos fiatal papot vesztettünk emiatt”

– érvelt. 

Scicluna megjegyezte azt is, hogy az egyház első évezredében a papok házasodhattak, és házasság nem tiltott a keleti katolikus egyházaknál sem, amelyek általában ma is engedélyezik a házas férfiak pappá szentelését.

Nyitókép: Janek Skarzysnki / AFP

 

 

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. január 09. 14:35
A papok cölibátusa nem hittétel. Amikor ezt eldöntötték a valódi indok, hogy teljes életével az egyház szolgálatában álljon és az egyházi vagyont, már, ha volt, ne lehessen széthordani." ez mese! Az egyházi vagyont a papok családja nem tudja széthordani, ahogy a katonatisztek családja sem hordhatja szét a hadsereg vagyonát. A pap a magánvagyonával pedig azt csinált, amit akart.
Perczel Éva
2024. január 09. 04:43
Van elég felekezet, ahol erre van lehetőség! A Római Katolikus nem tartozik közéjük. A cölibátus nem újdonság, és aki ezt vállalja tudja mit választ. Nem kell helyettük életutat tervezni, és gondolkodni.
rockercicc
2024. január 09. 00:01
Engedélyezzék nekik! Szívjanak ők is!
survivor
2024. január 08. 19:47
amaurote2 Leválasztják ? A szekuláris állam protko minisztetelnöke leválaszt ??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!