Fenyeget a Hezbollah: Nem marad válasz nélkül a Hamász-vezető megölése

2024. január 05. 18:01

Haszan Naszrallah szerint Libanont megaláznák, ha nem reagálnának Száleh al-Arúri Izrael általi likvidálására.

2024. január 05. 18:01
null

„Száleh al-Arúrinak, a Hamász iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának elnökhelyettesének megölése nem marad válasz nélkül” – jelentette ki pénteken a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet vezetője televíziós beszédében.

 „Al-Arúri meggyilkolása... bizonyosan nem marad válasz, illetve megtorlás nélkül” – hangoztatta Haszan Naszrallah. Arúrit és szervezetének hat másik tagját kedd este egy Izraelnek tulajdonított légi csapásban likvidálták Bejrútban, 

az Irán támogatását élvező Hezbollah erősségének számító Dahíje déli elővárosban.

Naszrallah hangsúlyozta, hogy Libanont megaláznák, ha mindez válasz nélkül maradna. Hozzátette, hogy szükségszerűen lesz reakció. Naszrallah szerint „nem maradhatnak vesztegek ilyen fokú sértés” esetén. „Ez azt jelentené, hogy Libanon egésze kiszolgáltatottá válik, ahogy minden város, település és szereplő is" – tette hozzá.

A Hezbollah-vezető kijelentette azt is, hogy amint Izrael eléri céljait a Gázai övezetben, Libanon felé fog fordulni. 

Naszrallah már szerdán óva intette a zsidó államot a háború kiterjesztésétől. „Aki háborúban gondolkozik ellenünk, egyszóval meg fogja bánni ezt” – húzta alá. A Hezbollah vezetője azt mondta, hogy a szervezet jelenlegi műveletei Libanon déli részén „történelmi lehetőséget” nyújtanak az ország Izrael által megszállt területének felszabadítására. 

Beszélt arról is, hogy az „iszlám ellenállásnak” Irakban is „történelmi lehetősége” van, hogy megszabaduljon az amerikai jelenléttől. Naszrallah közölte, hogy a Hezbollah mintegy 670 katonai műveletet hajtott végre a libanoni-izraeli határon október 8. óta. 

Azt állította, hogy a síita milícia nagy számban semmisített meg izraeli harcjárműveket és páncélosokat.

Arúri megölése olyan aggodalmakat keltett, hogy a gázai övezeti háború átcsaphat Libanonra is. Tavaly október 7-én a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet összehangolt támadást indított Izrael déli része ellen megölve mintegy 1200 embert, válaszul Izrael átfogó hadműveletet indított az iszlamisták felszámolására a part menti övezetben. Ezzel párhuzamosan Izrael északi határai mentén szinte naponta voltak összecsapások az izraeli hadsereg és a Hezbollah között. Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete (IOM) szerint október óta Libanon határ menti térségeiben több mint 76 ezren voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból az összecsapások miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Al-Manar televízió
 

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. január 08. 05:13
Nagyon remélem!
misi53-2
2024. január 06. 15:59
Ezek se tanulnak ! Miattatok dőlt össze Libanon, azóta sem talált magára ,persze nektek semmi sem drága !
2024. január 06. 09:59 Szerkesztve
Álmodik a nyomor picim? Sajat magatok alazzatok meg. Folyamatosan. De annyi ertelmetek sincs, hogy eszrevegyetek. Meg az idiota tamogatoitoknak sem. Sotet parasztok vagytok.
rockercicc
2024. január 06. 00:15
Mocskos terrorista arab gecik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!