Éhségsztrájk, tömegtüntetés – folytatódik a politikai válság Lengyelországban

2024. január 11. 15:40

Egyre mélyül a politikai krízis Lengyelországban, amióta az új kormány hatóságai az elnöki palotában letartóztatták az előző kormányzat prominens politikusait.

2024. január 11. 15:40

Egyre jobban elszabadul a politikai válság Lengyelországban, mióta kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt korábban szabadságvesztésre ítélt, de aztán elnöki kegyelemben is részesített politikusait.

A letartóztatásokra Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök, a nemrég ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa is reagált. 

A nyugati világ demokratikus közössége ne nézze tétlenül, ami ma Lengyelországban történik!”

– fogalmazott. Morawiecki korábban arról is beszélt, hogy a kommunizmus bukása óta ”először fordult elő, hogy politikai foglyok vannak Lengyelországban”. Morawiecki a közösségi oldalaira feltöltött üzenetben emlékeztetett, hogy először az új lengyel vezetés „brutális leszámolást” hajtott végre a lengyel köztévében, most pedig két politikust tartóztattak le. „Felszólítom Szymon Hołowniát és Tusk miniszterelnököt, hogy

hagyják abba a lengyel emberek üldözését” 

– fogalmazott. 

Andrzej Duda lengyel elnök a letartóztatásokat követően kijelentette, hogy a 2015-ös kegyelmi döntése változatlanul érvényes. Hangsúlyozta: államfőként továbbra is küzdeni fog a becsületes és igazságos Lengyelországért. Ez azt is jelenti, hogy nem nyugszik, amíg Kaminskit és munkatársait szabadon nem bocsátják – tette hozzá. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szikra Levente

Facebook

Idézőjel

Brüsszel sokatmondó hallgatása újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden „jogállamisági” vizsgálat.

Olaj a tűzre

Szymon Hołownia, a lengyel parlament elnöke és Donald Tusk miniszterelnök szövetségese viszont inkább megpróbált olajat önteni tűzre azzal a döntésével, hogy jövő hétre halasztotta a parlament e héten esedékes ülését.

Hołownia biztosította, hogy döntése „semmiképpen sem veszélyezteti” a parlament január végi, az idei állami költségvetés elfogadására vonatkozó határidő előtti ülését.

Ha a parlament nem tud megállapodni a költségvetésről, az elnök feloszlathatná a törvényhozást, ami újabb előrehozott választásokat eredményezne.

Éhségsztrájkba kezdtek a politikai foglyok 

A letartóztatást követően Mariusz Kaminski és Maciej Wasik is éhségsztrájkot kezdett a börtönben.

Kaminski úgy nyilatkozott, hogy a letartóztatás „a politikai bosszú aktusának” tartja,

 és hozzátette, hogy a korrupció elleni harca miatt ítélték el. 

„Ezért politikai fogolyként bebörtönzésem első napjától éhségsztrájkot kezdek” – írta. Követelte, hogy bocsássák szabadon, valamint a korrupció elleni hivatal (CBA) többi elítélt munkatársát is, akiket Andrzej Duda államfő már 2015-ben kegyelemben részesített.

Jön a lengyel békemenet 

Csütörtök délutánra Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök minden lengyelt tiltakozásra hívott a Szejm elé. 

„Ki kell állnunk és meg kell védenünk azokat az értékeket, amelyek Lengyelország alapját képezik”

 – fogalmazott.

Lengyel ellenzéki oldalról viszont attól tartanak, hogy a tömegtüntetésre provokációkkal készülhet a kormány, hogy tovább mélyítse a politikai válságot, és erre hivatkozva még keményebb eszközökkel léphessen fel az ellenfeleivel  szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 11. 19:45
akkor ki támogatja Orbánékat, ha csak egymillióan töltötték ki a bugyuta kérdésekkel teli Nemzethy Inzultációs iveket???
Tommaso
2024. január 11. 19:44
JOGBIZTONSÁG???? Alig pár hete nyerték meg a választásokat, alakult meg az új kormány, és már nem hagyják őket dolgozni. A szokásos türelmi időt sem hagyták + nekik. Csak nem az utcán akarnak KORMÁNYT DÖNTENI???????????? Hol maradna akkor a demokrácia? És hol a lengyel nép többségének véleménye?
akkor ki
2024. január 11. 19:20
Kormánypártiak! Ki kell tölteni online a nemzeti konzultációt! FONTOS! A kommunista liberók ellopják a postaládákból a leveleket! Online kell kitölteni! Hajrá!
Tommaso
2024. január 11. 19:17
Paweł Lisicki szerint a káoszteremtés miatt küldték visza Brüsszelből Tuskot Lengyelországba. Hihetetlen, mekkora baromságokkal szopatják a jobboldali agymosott tömeget Orbánék !!! Tuskot szabad és demokratikus választásokon a lengyel nép választotta kormányfőnek. Lehet hogy ez egyes fővárosoknak, tetszik, más fővárosoknak, vagy felcsútféle falvaknak nem, de ez nem számit. CSAK a lengyel nép szava. És ők azt mondták (legalábbis 4 éves időtartamra, HAJRÁ TUSK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!