Lengyel elnök: Nem nyugszom, amíg a letartóztatottakat szabadon nem bocsátják

2024. január 10. 16:33

A lengyel elnök az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjének az államfői palotában végrehajtott kedd esti letartóztatása miatt hívott össze sajtótájékoztatót.

2024. január 10. 16:33

Hatályos és a lengyel alkotmánynak megfelel a Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak adott kegyelem, és a bebörtönzött ellenzéki politikusok képviselői mandátuma is érvényes – jelentette ki Andrzej Duda szerdai sajtókonferenciáján.

A lengyel elnök az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjének az államfői palotában végrehajtott kedd esti letartóztatása miatt hívott össze sajtótájékoztatót.

A 2015-ös kegyelmi döntés változatlanul érvényes

– húzta alá Andrzej Duda, egyebek között arra hivatkozva, hogy az alkotmánybíróság három döntésében is megerősítette álláspontját.

Az államfő felidézte: Kaminskit és Wasikot, valamint a korrupcióellenes hivatal (CBA) két másik munkatársát 2015-ben részesítette kegyelemben, miután a CBA egyik eljárása során elkövetett túlkapások címén „ugyanazon bizonyítékok alapján ítélték el őket, amelyek alapján (...) az ügy egyik vádlottját viszont korrupció címén ítélték el”.

Az ügy „kezdettől fogva nagyon vitás volt”, és a közvélemény nagy része is politikai jellegűnek találta

– mondta az elnök. Hangsúlyozta: az államnak kiemelt védelemben kell részesítenie azokat, akik a kormányzat legfelsőbb szintjét is érintő korrupcióellenes harccal foglalkoznak, és a Kaminski által irányított CBA annak idején éppen ilyen feladatokat látott el.

Az elnök „mély megrendülését” fejezte ki, hogy Kaminski és Wasik személyében „kristálytiszta, becsületes” embereket börtönöztek be,

mégpedig az államfői kegyelem ellenére, „jogi, fizikai és médiabrutalitást” alkalmazva. Hangsúlyozta: államfőként továbbra is küzdeni fog a becsületes és igazságos Lengyelországért. Ez azt is jelenti, hogy nem nyugszik, amíg Kaminskit és munkatársait szabadon nem bocsátják – tette hozzá. Aláhúzta: az ügyben továbbra is alkotmányos keretek között fog eljárni.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 11. 19:31
a Tusk-kormánynak a parlamentben 54%-os többsége van
Tommaso
2024. január 11. 11:35
A. Duda tevékenysége és megnyilatkozásai nem állnak összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. Az ilyen alakoknak nincs helye az EU-ban!
Tommaso
2024. január 11. 11:34
A lengyel állam és nemzet legfőbb ellensége jelenleg A. Duda államfő. Képtelen felfogni, hogyan politizál egy, a nemzetét szerető államférfi. Egy közt. elnöknek a megválasztása pillanatában el kelll felejtenie, hogy melyik párt jelölte a posztra, mert neki minden lengyel polgár államfőjének kell lenni. Duda viszont számos intézkedésével a korábbi PiSis Pártjának kedvez, veszélyes helyzetbe hozva ezzel Lengyelországot. Duda miatt nem volt az országnak két hónapig, csak ügyvezető kormánya. Orbán a ruszkik háborúja miatt vészhelyzetet hirdetett és rendeletekkel kormányoz. S bár Lengyelo. - a fygverszállitásokkal - sokkal jobban bevonódott a háborúba, DUDA államfő egyik olyan haverját bizta meg kormányalakitással, akiről már abban a percben lehetett tudni, hogy nincs meg a szükséges parlamenti többsége. Donald Tusk viszont 54%-ostámogatottságot mutatott fel. DUDA HAZAÁRULÁST KÖVETETT EL. Azzal, hogy hónapokig akadályozta egy törvényalkotásra is képes lengyel kormány felállását.
tapir32
2024. január 11. 04:15
Tusk tevékenysége és megnyilatkozásai nem állnak összhangban a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság. Az ilyen alakoknak nincs helye az EU-ban!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!