Egymásnak feszül Oroszország és Franciaország: francia „zsoldosok” harcolnak a kijevi rezsimért

2024. január 19. 17:08

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia állampolgárokat vezényeltek „zsoldosként” Ukrajnába.

2024. január 19. 17:08
FRANCE-POLITICS

Leközelebbi plenáris ülésén az orosz parlamenti alsóház a franciához fordul majd azzal kapcsolatban, hogy francia állampolgárokat vezényeltek „zsoldosként” Ukrajnába – közölte Vjacseszlav Vologyin, az orosz alsóház elnöke pénteken a Telegram-csatornáján. 

„Franciaországban a zsoldosszolgálatot törvény tiltja. Tekintettel erre a téma megérdemli, hogy az Állami Duma képviselői a Francia Köztársaság Nemzetgyűléséhez forduljanak. Fontos megtudnunk, hogy tisztában-e vannak-e azzal, hogy valaki a törvényi normákat megsértve harcosokat küld Ukrajnába” – írta. 

„Volt idő, amikor nagyapáink és dédapáink együtt harcoltak a fasizmus ellen. De ma, mint kiderült, 

francia zsoldosok halnak meg a náci rezsimért Ukrajnában. Tudnak-e erről Franciaország polgárai és az érdekeiket képviselő képviselők?”

 – tette hozzá. Az orosz alsóház következő plenáris ülését kedden tartják. 

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy egy orosz precíziós csapás kedden Harkivban eltalált egy épületet, amelyben külföldi „zsoldosok” – zömmel franciák – tartózkodtak. A támadás Moszkva szerint megölt több mint hatvan és megsebesített több mint húsz embert. 

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön a Harkivban életüket vesztett francia „zsoldosok” ügyében bekérette Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetet, aki pénteken fel is kereste a tárcát. A diplomata 45 perc elteltével távozott, nem fűzve kommentárt a történtekhez. 

A francia külügyminisztérium csütörtökön valótlannak nevezte az orosz fél állítását, miszerint francia zsoldosok lennének Ukrajna területén. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken arra a kérdésre, hogy a Harkivban történtek után francia részről történt-e kapcsolatfelvételi kísérlet, nemmel válaszolt. Kijelentette, hogy „a diplomatákon keresztül folyik a beszélgetés”. 

„Azt, hogy sok külföldi zsoldos harcol a kijevi rezsim oldalán többször is kijelentettük, és ez az állítás minden alkalommal újra megerősítést nyer” – mondta a szóvivő. 

(MTI)

Nyitókép: LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ügyvéd
2024. január 20. 20:35
Á mááá hogy lennének franciák, mikor csak francia anyanyelvűek, meg francia születésűek, de már ukrán papírjaik vannak...
vandor-58
2024. január 20. 14:51
Néhány volt idegenlégiós akik kommandóssat játszottak, de persze lehet hogy a franciáknál van olyan aki hivatalosan tudott róla csak Macronnal nem közölték, vagy hazudik mondjuk ez utóbbi elképzelhető,nem ez lenne az első alkalom.
victory
2024. január 20. 11:03
Csúcs pávatáncos ez a Macron
herceg-3
2024. január 20. 10:59
Csak annyit fűznék az dologhoz az oroszokhoz címezve, hogy szép, nagyon szép munka volt! :) Csak így tovább!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!