Egykori Brexit-miniszter: Ugyanúgy zsarolja az EU Magyarországot, mint korábban az Egyesült Királyságot

2024. január 29. 22:21

David Jones szerint ez is bizonyítja, hogy jobb az EU-n kívül lenni, mint benne.

2024. január 29. 22:21
Ursula von de Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Unió pontosan úgy támadja a demokráciát most Magyarországon, mint ahogy az Egyesült Királysággal is tette a 2016-os Brexit-népszavazás után – mondta az Expressnek nyilatkozva David Jones korábbi Brexit-ügyi miniszter.

A politikus felidézte, hogy

az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság zsarnoki taktikákat alkalmazott a kilépési tárgyalások során”.

Jones elmondta, hogy ugyanezt a gazdasági hadviselést alkalmazta Von der Leyen Londonnal, mint amit most meghirdetett Magyarországgal szemben. A politikus szerint „szerencsére az Egyesült Királyság túl nagy volt ahhoz, hogy ezek a megfélemlítések működhessenek”. 

Jones úgy véli, ez is újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire igazuk volt a kilépéssel, és mennyivel jobban jártak azzal, hogy már nem tagjai az uniónak. 

Az Express idézte a Bruge Group euroszkeptikus agytröszt azon megállapítását is, hogy az EU tisztviselői totális gazdasági háborúra készülnek Magyarország ellen. Hozzátették: a közép-európai országok és Brüsszel viszonya egyre inkább hasonlít egy „bántalmazó kapcsolatra”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MARKUS SCHREIBER / POOL AP / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocky Raccoon
2024. január 30. 12:18 Szerkesztve
Folyt. Rocky Raccoon 2024. január 30. 12:17 A konkrét szervezeti értelemben vett teljes kizárás nem érdekük, (lényegében, hogy ezzel függetlenné tegyenek minket maguktól), mert nekik a pénzünk kell, értsd: a befizetésünk, amit a gazdaságunk termel, a piacunk, a lakossági fogyasztás, az ő termékeik vámmentes forgalmazhatósága, munkaerő... szóval minden, amire egyébként az EU (eredetileg) épül. Viszont vissza ne kelljen adniuk semmit (max. annak, aki politikailag, üzletileg a haverjuk, és nekik dolgozik), de olyan EU-s pénz ne legyen, ami felett a magyar parlament és a kormány közvetve, vagy közvetlenül rendelkezik. Röviden, a brüsszeli elitnek és a vezető (főleg nyugati) tagállamoknak nem érdeke Magyarország kizárása (kilépése sem), csak a gyarmati státusz gyakorlati megteremtése, ami sajnos a pénzek visszatartásával, és a 7. cikkely végigvitelének szándékával részben már teljesítés alatt van. :(
Rocky Raccoon
2024. január 30. 12:17
survivor 2024. január 29. 23:47 • Szerkesztve "Juli ! Barmikor kizárhatnának minket - többsegi alapon." Gyerekek, ez a kizárás dolog nem releváns. Ugyanis ennek megfelelője a szavazatmegvonás lenne a Tanácsban (amire az a bizonyos 7. cikkely akar kifutni). Nekik ennyi elég volna, mert azzal gyakorlatilag gyarmati státuszba kerülünk. Jogi értelemben tagok maradunk, de nincs beleszólásunk semmibe, onnantól bármit megszavazhatnak nélkülünk, felettünk, ellenünk...
Agricola
2024. január 30. 10:31
Dalszöveg rész az operettből: "Ha megversz is imádlak én, te drága rossz apacslegény Csak üss meg, de tekints le rám, tiéd a hű apacsleány"
Agricola
2024. január 30. 10:28
Nagy Britannia egy nagy erős ország ezt megtehette, Svájc és Norvégia is megtehette, mert jó gazdasági szerződéseket tudott kötni az Európai Unióval azonkívül nagyon erős a gazdaságuk. Magyarország jobban függ az Európai Uniótól, mint Egyesült Királyság! Ezt kihasználja zsarolásra az EB. "a közép-európai országok és Brüsszel viszonya egyre inkább hasonlít egy „bántalmazó kapcsolatra”.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!