„Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak” – önmérsékletre szólította fel a tüntető gazdákat a német kancellár

2024. január 13. 16:29

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

2024. január 13. 16:29

Önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel Olaf Scholz német kancellár az állami támogatások csökkentése ellen tiltakozó gazdákat.

„Ha a legitim tiltakozások dühkitörésbe vagy a demokratikus folyamatok és intézmények figyelmen kívül hagyásába torkollnak, azzal mindenki veszíteni fog” – figyelmeztetett szombaton közzétett videoüzenetében a kancellár.

Egy hete tartó tüntetéssorozatuk alatt a gazdák traktorokkal torlaszolták el egyes autópályák kijáratát és bejáratát, nagyméretű mezőgazdasági gépekkel vonultak fel Berlinben és más városokban, országszerte akadályozva a közlekedést.

Hétfőn gazdák ezreit várják Berlinbe, az akcióhét csúcspontjára.

„Egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek”– érvelt Olaf Scholz. Hozzátette: a mostani zavaros időkben különösen fontos az arányos fellépés és az egyensúly megtartása, minden demokratának ügyelnie kell erre.

Részben célt érhettek a tüntetők

A szövetségi kormány a dízel üzemanyagra vonatkozó, több mint hetven éve érvényben lévő adókedvezmény megszüntetését tervezi. A tiltakozók nyomására – az eredeti tervtől eltérően – nem egy lépésben, hanem fokozatosan, három év alatt kívánja meghozni az intézkedést.

A feldühödött gazdák nyomást gyakorolnak a Scholz vezette koalíciós kormányra, hogy tovább enyhítse a már módosított terveket.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: PATRICK PLEUL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. január 14. 23:02
1. Baloldali kormány. 2. Elfogy az összes pénz. 3. Megnyúzzák az embereket. +1. Honnan ismerős ez?
troppauer-humer
2024. január 14. 15:25
Ez a korrupt borbélylegény kinézetű USA-seggnyaló ne tartson előadásokat az önmérsékletről. (Elnézést a borbélyoktól...).
Tommaso
2024. január 14. 14:49
11:37, idézet polárüvegtől: "Engem nem érdekel a választók véleménye." Mintha csak Orbán mondta volna, mikor az Olimpia megrendezése volt a téma. Vagy amikor a két tucat környzetkárositó és egészségromboló akkugyár telepités. És még hosszasan sorolhatnánk. A GYÁVA SZAR ORBÁN még olyan politikasemleges kérdésben is megfutamodott, mint a vasárnapi boltzár. Amikor pedig hatalomra került, a korábbi népszavazások eredményével szöges ellentétben törvénykezett.
auditorium
2024. január 14. 14:45
Sch. elmondta, amit elvárnak tőle. Se többet, se kevesebbet. De kifütyülték. Angelát 16 évi kancellársága alatt soha nem fügyülték ki, egyetlen zokszó sem esett róla a világsajtóban. Ezt magyarázza el nekem valaki, miért ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!