Azt hitte, vége a benzinkúti apokalipszisnek? Iránnak volna ehhez még pár szava

2024. január 02. 21:18

Irán jemeni barátai konténerhajókat fenyegetnek, Nagy-Britannia légicsapást helyezett kilátásba – az olajár pedig csak emelkedik.

2024. január 02. 21:18
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Egy nap alatt több mint két százalékot ugrott a mértékadó Brent olaj ára, miután pattanásig feszült a helyzet világkereskedelem 12 százalékát bonyolító Vörös-tengeren.

Történt ugyanis, hogy a Közel-Kelet iráni irányítás alatt álló iszlamista terrorszervezeteinek egyike, a jemeni hútik konténerhajókat fenyegettek és támadtak meg a Vörös-tengeren. A polgárháború sújtotta Jemen fontos kikötőjét, El-Hudajdát birtokló húti lázadók ugyan azt állították, hogy csak amerikai hadihajókat támadnak meg, és őket is csak abban az esetben, ha Washington megtámadja Jement.

Az év utolsó napjaiban mégis tüzet nyitottak a Maersk dán tengeri szállítmányozási óriáscég Hangzhou nevű konténerhajójára.

A hútik négy hajója a Hangzhou közvetlen közelébe férkőzött, s megkíséreltek feljutni annak fedélzetére. A segítségül hívott amerikai haditengerészeti helikopterek aztán visszalőttek a húti hajókra, melyek közül hármat elsüllyesztettek, tíz lázadót pedig megöltek.

A támadásban érintett Maersk mellett más vezető logisztikai cégek – köztük a német Hapag-Lloyd is – átirányították hajóikat annak érdekében, hogy kikerülhessék a Vörös-tengert. Az alternatív útvonalra küldött vízi járműveknek egészen a Jóreménység fokáig elhajózva meg kell kerülniük Afrikát,

ami masszívan megnöveli a globális szállítmányozási költségeket, és akár húsznapos késést is okozhat egy-egy szállítmány tejesítésében.

Irán is szervezkedik

Irán nyíltan támogatja a húti terroristák hajótámadásait. Ali Akbar Ahmadián, Irán Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsának titkára Mohammed Abdul-Szalámmal, a hútik szóvivőjével találkozva a hútik „cionista agresszióval” szembeni „bátor tetteit” dicsérte. A perzsa nagyhatalom emellett a Vörös-tengerre vezényelte az Alborz rombolóhajót is, állításuk szerint a szállítási útvonalak biztosítása érdekében.

David Cameron brit külügyminiszter vasárnap beszélt iráni kollégájával, Hosszein Amir-Abdollahiánnal, hogy tisztázza: Nagy-Britannia az esetleges hajótámadásokért részben felelősnek tartja Iránt. Az iráni külügy szóvivője, Nasszer Kanaáni tagadta, hogy hazáját bármiféle felelősség terhelné az ügyben, de világossá tette, hogy Teherán támogatja a „palesztin ellenálló mozgalmakat”.

Grant Shapps brit védelmi miniszter ezt követően légicsapásokkal fenyegette meg a hútikat.

A miniszter a Telegraph hasábjain azt írta: „elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a rosszindulatú szereplőket felelősségre vonjuk a jogtalan rajtaütések és támadások miatt”. Eközben sajtóértesülések szerint Nagy-Britannia és az USA közös nyilatkozatban hamarosan utolsó figyelmeztetést intézhet a jemeni lázadó csoporthoz.

Nyitókép: MATI MILSTEIN / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2024. január 03. 06:23
a két és fél háború megvívására felkészült USA lassan az egész világgal hadba lép de nincs kétségem afelől hogy bölcs vezérük, Bidé bácsi utasítására dicsőséges győzelmet fognak aratni
uranvaros
2024. január 03. 01:46
Mi lesz a következő húzás? Szomáli-Jemen barátság szerződés? Ahelyett, hogy azon gondolkodnának, hogyan adóztassák meg a hajókat (nem lehet), lőnek rájuk. IQ szegény szerencsétlenek
Kybon
2024. január 03. 01:01
Jó kis EU-s és amcsi választás lesz 2500 forintos benzinárral...!
Pelso j.
2024. január 02. 21:50
Ja, matyi, szava. Az iráni állam pár hét alatt bedőlne az olajbevételek nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!