Németország növeli a tétet: húsz Marder típusú gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának

2023. szeptember 13. 16:56

Az ország így már 60 darab Marder harcjárművel segíti az ukrán erőket.

2023. szeptember 13. 16:56
 A Marder infantry fighting vehicle is seen during a media event for Defense Minister Pistorius' visit to the tank troop school in Munster, Lower Saxony.

További húsz Marder típusú gyalogsági harcjárművet és számos további felszerelést és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez – közölte szerdán a szövetségi kormány.

A kormány honlapján vezetett kimutatás frissítése alapján

Németország így már 60 darab Marder harcjárművel segíti az ukrán erőket.

Az új szállítmány tartalmaz még a többi között két Wisent 1 típusú páncélozott aknamentesítő járművet – amelyből így már nyolcat használnak Ukrajnában a német támogatás révén –, húsz darab RQ-35 Heidrun felderítő drónt – amelyek száma 80-ra emelkedett –, az eddigi 103 után további tíz drónészlelő berendezést, 15 teherautót és egyéb szállító járművet, valamint 3,5 millió lőszert kézifegyverekhez.

Az előzmények

A kijevi vezetés az utóbbi időszakban elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus típusú, nagy hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket, hasonlóan a brit kormányhoz, amelytől már kaptak hasonló képességekkel rendelkező, Storm Shadow típusú fegyvereket.

Ilyen azonban továbbra sem szerepel a német támogatási listán,

és az ukrán kérés megosztja a kormánykoalíciót: a Zöldek és a liberálisok (FDP) támogatják a kezdeményezést, míg a szociáldemokraták (SPD) egyelőre nem tartják alkalmasnak a helyzetet arra, hogy Németország 400-500 kilométer hatótávolságú rakétákat adjon át Ukrajnának.

Ennek ellenére Németország így is a második helyen áll az Ukrajnát a legtöbb fegyverrel és egyéb harci felszereléssel támogató országok sorában az Egyesült Államok után, a szállítmányok összeértéke meghaladja a 7 milliárd eurót.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült: ez az ország küldi Ukrajnának a legtöbb fegyvert az Egyesült Államok után

Immár újabb tíz Leopard A5 típusú harckocsival segítik az ukrán erőket.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Német szakértő: Mondhatjuk akár azt is, hogy a Nyugat ócskavasat küld Ukrajnának

A régi Leopard 1-es tankokról mind a mai napig élénk vita zajlik.

Nyitókép: CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik