Zelenszkij Liliputban

2023. december 12. 15:22

Valaki összezsugorította Ukrajna háborús koalícióját.

2023. december 12. 15:22
Matthew Kaminski
Politico

„Washington már a második hete a legfontosabb színtere Oroszország Ukrajna elleni háborújának. A tét: a Kijevnek szánt katonai és gazdasági segélyek. Ahogy – kis túlzással – Ukrajna mint nemzet sorsa, Európa stabilitása és Amerika mint világhatalom hitelessége is. Ez egy nagy pillanat. Akkor miért tűnnek a szereplők ezen a színpadon mind olyan kicsinek?

Ott van Volodimir Zelenszkij, akinek hősies aurája minden egyes látogatással egyre csökken (a keddi lesz a harmadik). Az ukrán elnök a Fehér Házban egy összezsugorodott figura, akinek rosszak a közvélemény-kutatási és újraválasztási kilátásai. A republikánusok a Kongresszusi Dombon a legutóbbi, diszfunkcionális vérontáson túl a saját fajtájuk, a Lilliputik. Hiányoznak erről a csoportképről, de jól illenek ide, az európaiak, akik úgy viselkednek, mintha a második világháború óta legsúlyosabb fegyveres konfliktus nem a kontinensük szívében zajlana.

De van néhány szereplő ebben a drámában, aki elkerülte ezt a zsugorodást. Talán látták Vlagyimir Putyin és szarevő vigyorát, amint a múlt héten végre kimerészkedett a Kreml bunkeréből, hogy bejárja a Közel-Keletet. Ugyanez vonatkozik a kínai Hszi Csin-pingre is, akinek semmilyen objektív gazdasági vagy stratégiai mércével mérve nincs oka arra, hogy nagynak érezze magát – kivéve, hogy nyugati ellenfelei olyan jók az önminimalizálásban. Ők ketten azt hiszik, hogy nyernek.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ROBERTO SCHMIDT / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 13. 23:37
„Washington már a második hete a legfontosabb színtere Oroszország Ukrajna elleni háborújának." Micsoda? Második hete? Mindig is az volt. Amerika döntött és dönt erről a háborúról.
Jose
2023. december 13. 15:42
Kínának nincs oka, hogy nagynak higgye magát. - Ezt állítja a suttyó politicos faszi. Nooooormális? Ja, Kína olyan pici ország, olyan kis lélekszámú lakossággal és olyan pici gazdasággal, hogy nagyítóval kell keresni. Nyomorult, arrogáns, baromarc!
Vladiszláb
2023. december 13. 06:15
Visítanak a libsik. Ez jó jel.
Ehetős Odó
2023. december 12. 17:19
Ki ez az idióta? Valami hülye pólisi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!