Zelenszkij: Az új kisebbségi törvénnyel Ukrajna „mindent megtett, amit elvártak tőlünk”

2023. december 09. 14:44

Az ukrán elnök mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta.

2023. december 09. 14:44

Ukrajna „mindent megtett, amit elvártak tőlünk” az európai uniós ajánlások átültetésével kapcsolatban – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt követően, hogy az ukrán parlament az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez fontosnak tartott törvényjavaslatokat fogadott el, köztük a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új jogszabályt.

Zelenszkij mindhárom szóban forgó törvényjavaslatot azonnal aláírta, és azokat Ukrajna EU-csatlakozási kérelmével kapcsolatban kulcsfontosságú lépésnek nevezte.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna erőfeszítéseit az Európai Unió vezetői kellőképpen értékelni fogják,

és az Ukrajnának tett ezekkel kapcsolatos európai ígéretek teljesülnek” – hangsúlyozta az államfő péntek éjjeli videóbeszédében.

Azt is hangoztatta, hogy a kisebbségi jogokról szóló törvény figyelembe vette az Európa Tanács Velencei Bizottságának jogi és intézményi normákat megfogalmazó ajánlásait.

Irina Herascsenko parlamenti képviselő, a törvényjavaslat egyik beterjesztője a Telegram közösségi üzenetküldő szolgáltatáson úgy nyilatkozott, hogy „a Velencei Bizottság ajánlásait követve megvédtük a társadalmat az ukrán nyelv potenciális visszaszorulásától az oktatásban, a médiában és a könyvkiadásban, és az ország oroszosodásának veszélyét is elhárítottuk”.

Ezt is ajánljuk a témában

Bejegyzése szerint a törvényjavaslat lehetővé teszi az uniós nyelvek és a nemzeti kisebbségek nyelveinek használatát a politikai reklámokban, a magániskolákban és egyetemeken, a nemzeti kisebbségekből álló diákcsoportokban és a médiában.

Hozzáfűzte, hogy az ukrán mint államnyelv tanulása kötelező lesz minden oktatási intézményben, bár az oktatás uniós nyelveken is folyhat.

(MTI)

Fotó: UNION EUROPEENNE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kókuszka
2023. december 09. 20:24 Szerkesztve
Miután a magyar kisebbséget gyakorlatilag felszámolták, innentől kezdve semmi érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy beengedjük az EU-ba őket.
lendvaiildiko
2023. december 09. 20:04
Több tízezer magyart üldözött el szülőföldjéről, sok ezer magyar család életét verte szét, ukrán igazgatókat nevezett ki magyar iskolák élére, lerombolta a munkácsi vár előtt felállított turul szobrot, s ki tudná felsorolni azt a mérhetetlen kártételt, amit népének és az ottani magyarságnak okozott. S most, hogy dölni fog az ukránok számára a lóvé az unióból, ez jobb biznisznek igérkezik, mint a lövöldözés, a fegyverek válsággócokba való továbbadása, no. most már e punió érett és még ő villog a mintaszerű nemzetiségpolitikájával.
Ízisz
2023. december 09. 19:45
Z. A gyakorlatban meglátjuk, hogyan működik??? Tíz éves vizsgálódás után, amennyiben nincs betartatva, szart sem ér!!!💯💤
Volo
2023. december 09. 19:11
Tehát ha,jól értem az ukrán "európai norma" az, hogy vannak első rangú ukrán állampolgárok, akik beszélhetnek, tanulhatnak a saját nyelvükön és vannak másodrendű uki állampolgárok, akik nem. Tehát mnden olyan nemzetiség, amelyhez tartozó anyaország tagja az Eu-nak, használhatja a nyelvét, akinek meg nem, az nem . Na ba+ ruszinok, moldáviából származó románok, ruszinok, tatárok...stb. Érdekes demokrácia felfogás. Ez tényleg olyan "európai" !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik