Von der Leyen farkasnak farkasa

2023. december 21. 17:05

Mióta megették az ordasok a póniját, az Európai Bizottság elnöke nem nyugodhat; vadászhatóvá akarja tenni a farkasokat Európában.

2023. december 21. 17:05
VON DER LEYEN, Ursula

Szerdán az Európai Bizottság bejelentette, hogy a farkasok nemzetközi státuszát „szigorúan védettről” „védettre” akarja változtatni, mondván: megnőtt az ordasok európai populációja, illetve a hatásukról is új adatok születtek, amiknek fényében ez szükséges – írta meg a Politico.

Per pillanat ugyanis a farkasok az EU élőhelyvédelmi irányelvei és a Berni Egyezmény alapján szigorúan védettek, sem lelőni, sem befogni nem szabad őket, kivéve, ha veszélyt jelentenek az emberre vagy az állatállományba. 

Ez a javaslat alapján, aminek kapcsán az EB éppen a tagállamok jóváhagyására vár, megváltozna, védett állatokat ugyanis bizonyos feltételek mellett lehet vadászni.

A farkasok visszatérése és elszaporodása Európa-szerte ambivalens reakciókat szült. Míg természetvédők általában lelkesen üdvözölték a nagyragadozó visszatértét, a vadászok és a gazdálkodók is arra szólították fel Brüsszelt, hogy tegyék lehetővé az állatok vadászatát, ezzel a gazdák számára állataik védelmét.

A Politico szerint az Európai Néppárthoz tartozó Ursula von der Leyen a közelgő választások miatt kongatta meg a vészharangot a farkastámadások egyre gyakoribbá válása kapcsán, mert a vidéki közösségek védelmezőjének szerepében kívánnak feltűnni; emellett a lap megjegyzi, hogy az elnökasszony pónijával tavaly egy farkas végzett Németországban.

Más kérdés, hogy ez utóbbi – és korábbi – motiváció könnyen lehet, hogy erősebb az elnökasszonyban, mint a remélt esetleges politikai haszon.

Ezt is ajánljuk a témában

A történtekben pusztán az a meglepő, hogy politikai aktorként, Európa egyik vezetőjeként ilyen mértékben a személyes benyomásaira és traumáira hagyatkozik egy-egy ügy felkarolása kapcsán.

Másrészt, miként arra Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hívta fel a figyelmet közösségi oldalán, az is elgondolkodtató, hogy mindeddig „sötétzöld” fülekre találtak a borsodi és zempléni magyar gazdák hasonló panaszai. S ahhoz, hogy valami érdemben történjen a veszélyes nagyragadozók ügyében, az kellett, hogy az Európai Bizottság elnökasszonyának Dolly nevű póniját felfalja egy farkas.

***

Nyitókép: MTI/EPA/AFP/John Thys

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2024. január 06. 10:23
Ezt az aszott falatot kell kitenni farkaseledelnek. Már régen rászolgált egy kis kezelésre....
Krupp Skya
2023. december 25. 10:36
Van még Lejjebb nem farkas, ő egy foltos jogállami hiéna. Folt esett a becsületén az oltások mutyijával.
Gabesz21
2023. december 22. 14:33
Von der Leyent és a ballibsi társait kellene vadászhatóvá tenni.
Temeráf
2023. december 22. 08:47
Ez a kiszáradt vén kurva még a farkasokat is bántani akarja! Ursula szemétláda azt kívánom neked, hogy egy pitbull daraboljon fel, a farkasok meg nézzék végig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!